Amadeus, Přelet nad kukaččím hnízdem nebo Tanec s vlky. V 95 letech zemřel producent Pleskow

Ve věku 95 let v úterý zemřel filmový producent Eric Pleskow, který stál za světově proslulými snímky, jako je Amadeus a Přelet nad kukaččím hnízdem Miloše Formana, Tanec s vlky nebo Mlčení jehňátek. O jeho úmrtí ve Vídni informoval festival Viennale, jehož byl Pleskow od roku 1998 prezidentem. Za své největší životní štěstí považoval Pleskow to, že se mu v roce 1939 podařilo uprchnout před nacisty.

Tento článek je více než rok starý.

Vídeň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zemřel filmový producent Eric Pleskow.

Zemřel filmový producent Eric Pleskow. | Zdroj: Profimedia

Pleskow, syn židovských obchodníků z Vídně, v roce 1939 na poslední chvíli uprchl před nacisty přes Francii, Belgii a Nizozemsko do Spojených států. V 70. letech stál v čele amerického filmového studia United Artists, jehož snímky tři roky po sobě získaly Oscara. Šlo o Přelet nad kukaččím hnízdem, Rockyho a Annie Hallovou.

Koncem 70. let založil studio Orion Pictures, které si rovněž připsalo obrovské úspěchy s filmy jako Amadeus, Tanec s vlky nebo Mlčení jehňátek. „Vezměte dojemný příběh, dobrý scénář a zapáleného režiséra,“ doporučil Pleskow filmařům ve své biografii.

ERIC PLESKOW (1924-2019)

It is with great sadness that we announce the passing of our president and friend Eric Pleskow.

15:42 – 01. 10. 2019

12 14

V roce 2010 německému týdeníku Die Zeit řekl, že do role psychopata Hannibala Lectera v Mlčení jehňátek se mu podařilo prosadit málo známého anglického herce Anthonyho Hopkinse, ačkoliv všichni v ní viděli Roberta De Nira.

Agentura DPA připomíná, že studia United Artists a později Orion Pictures byly první z amerických firem, které investovaly peníze do neanglicky mluvených filmů. Nebýt Pleskowa, nevznikl by například snímek Saló aneb 120 dnů sodomy nebo Poslední tango v Paříži.

Za své největší životní štěstí považoval Pleskow to, že se mu podařilo uprchnout před nacisty. „To, že ještě žiju a mám děti a vnoučata, je moje pomsta Hitlerovi,“ řekl letos Pleskow.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme