Zemřel herec René Přibil, objevil se v Koljovi i novém filmu Monstrum

Po dlouhé nemoci zemřel v úterý divadelní a filmový herec René Přibil. Bylo mu 71 let. Informovalo o tom pražské Divadlo pod Palmovkou, kde Přibil působil od roku 1996.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Herec René Přibil v inscenaci Mefisto pražského divadla pod Palmovkou (foto z roku 2010)

Herec René Přibil v inscenaci Mefisto pražského divadla pod Palmovkou (foto z roku 2010) | Zdroj: ČTK

René Přibil hrál v Divadle pod Palmovkou například v inscenacích Ať žije královna!, Kočka na rozpálené plechové střeše, Králova řeč, Ostře sledované vlaky, Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou nebo Smutek sluší Elektře.

Věnoval se ale i režii a účinkoval v seriálech. Divákům se vepsal do paměti především rolemi ve filmu a televizi, například jako hodný estébák v oscarovém Koljovi.

Hrál v televizních projektech Rodinná pouta, Temný Kraj, Kriminálka Anděl, Dobrodružství kriminalistiky a Četnické humoresky. Naposledy se objevil v neděli v premiéře televizního filmu Viktora Polesného Monstrum.

První angažmá získal Přibil v plzeňském Divadle Josefa Kajetána Tyla. V sedmdesátých letech působil i v Západočeském divadle v Chebu a v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích.

Koncem osmdesátých let se stal členem činohry Národního divadla, odkud odešel v roce 1992 zpět do Plzně. Za svého trojího plzeňského angažmá hrál velké role, například Shakespearovy hrdiny Romea a Petruccia, Hněvsu v Drahomíře nebo Salieriho v Shafferově Amadeovi. Často spolupracoval s plzeňským rozhlasem.

Pro filmaře se stal René Přibil oblíbeným představitelem padouchů a nesympatických chlapíků, které odstartoval svou první rolí podvodníka Emana v sociálním dramatu Karla Steklého Svět otevřený náhodám.

Svým jednáním se pohyboval na hranici zákona, nebo ho i překračoval, například ve filmech s kriminální zápletkou Město nic neví, Sázka na třináctku, Kam nikdo nesmí, Radikální řez a Kdo se bojí, utíká.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme