Zemřel Vladimír Drha, režisér snímků Citlivá místa, Anglické jahody nebo Muka obraznosti

Ve věku 73 let zemřel v noci na středu filmový a televizní režisér Vladimír Drha. Zprávu potvrdil Drhův blízký přítel herec Filip Rajmont. Drha v poslední době bojoval s rakovinou. Začínal jako dokumentarista, stihl se ještě přihlásit k československé nové vlně dokumentem O malém světě. V roce 1981 natočil jako svůj celovečerní debut snímek Dneska přišel nový kluk. Získal mnoho festivalových cen a udal tón celé vlně vznikajících českých filmů, jejichž mladí hrdinové kriticky pohlížejí na společnost.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Režisér Vladimír Drha

Režisér Vladimír Drha | Zdroj: ČTK

V roce 1970 absolvoval pražskou FAMU a dokumentu, s nímž začínal, se věnoval i později. V roce 1999 jeho celovečerní dokument Velká pardubická koňská opera získal Velkou cenu a Cenu za nejlepší dokument na MFF sportovních filmů v Liberci.

Jeho hraná filmová tvorba byla násilně přerušena uprostřed natáčení debutu Návštěvy podle Zdeny Salivarové počátkem roku 1970. Film zůstal nedokončen a jako jediný barrandovský snímek se v archivu nedochoval. K hranému filmu se Drha dostal až po desetileté nucené přestávce.

V roce 1980 debutoval hranou povídkou Věrné milování z triptychu Jak rodí chlap a o rok později natočil zmíněný první celovečerní film. Na jemnou kritickou linii těchto příběhů z tehdejší české současnosti navázal tragikomediemi Do zubů a do srdíčka, Mezek nebo Muka obraznosti podle knihy Vladimíra Párala.

Po letech, kdy se věnoval televizní tvorbě a filmovým pohádkám, se k filmu vrátil snímkem Početí mého mladšího bratra. Jeho poslední film byl Anglické jahody, které natočil v roce 2008.

Drhovy televizní snímky podle odborníků patřily k vrcholu českého televizního filmu 80. let. Tvoří je snímky Chladna zrána, Radostné události a Restaurace, k nimž v následujícím desetiletí přiřadil mimo jiné dvoudílného Čechovova Racka, televizní film Na krásné vyhlídce či snímky Král a blázen nebo Nejsem svůj pes. K poslední Drhově tvorbě patřily divácky úspěšné seriály Rodinná pouta či Ulice.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme