Zemřela Louise Fletcherová. Herečce známé z filmu Přelet nad kukaččím hnízdem bylo 88 let

Ve věku 88 let zemřela americká herečka Louise Fletcherová. O jejím úmrtí informoval agenturu AP její agent David Shaul. Fletcherovou proslavila role chladně kalkulující zdravotní sestry Mildred Ratchedové ve filmu Miloše Formana Přelet nad kukaččím hnízdem z roku 1975. Za herecký výkon ve Formanově filmu dostala Oscara za hlavní ženskou roli.

Washington (Aktualizováno: 9:46 24. 9. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Louise Fletcherová jako zlá vrchní sestra Ratchedová ve snímku Přelet nad kukaččím hnízdem

Louise Fletcherová jako zlá vrchní sestra Ratchedová ve snímku Přelet nad kukaččím hnízdem | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Podle agenta Fletcherové Davida Shaula herečka zemřela ve spánku obklopena svou rodinou ve Francii. Příčinu úmrtí agent neuvedl.

Herečku proslavil film Přelet nad kukaččím hnízdem, kde hrála v hlavní roli společně s hercem Jackem Nicholsonem. V roce 2004 Fletcherová uvedla, že byla zřejmě jednou z nejméně známých tváří mezi hlavními postavami filmu.

Spolupráce s Formanem? ‚Herci pro něj byli to nejdůležitější,‘ říká oscarová Louise Fletcherová

Číst článek

„Miloš Forman dokázal, abych se smála od rána do večera,“ vzpomínala v rozhovoru pro Radiožurnál Louisa Fletcherová.

„Samozřejmě, byl to velký dar, který mi dal. Velká příležitost, opravdu životní role. Načasování bylo perfektní vzhledem k mému věku a mému životu,“ mluvila v rozhovoru o získání role v Formanově filmu.  

Snímek slavil na Oscarech v roce 1976 nebývalý úspěch a získal pět ocenění – za nejlepší film, režii, nejlepší mužský i ženský herecký výkon a za nejlepší adaptovaný scénář.

Následně Fletcherová hrála v řadě filmů a seriálech, například ve snímku Vymítač ďábla II, hororu Divné chování či seriálu Start Trek.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme