Ženy v běhu, Avengers a Bohemian Rhapsody. Češi utratili za vstupné do kina rekordních 2,6 miliardy

Minulý rok chodili Češi nejvíce do kina na film Ženy v běhu. Snímek tak nejvýrazněji přispěl k rekordním tržbám ze vstupenek do českých kin. Diváci za ně podle Unie filmových distributorů utratili celkem 2,6 miliardy korun.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Robert Downey Jr. jako Iron Man ve filmu Avengers: Endgame

Robert Downey Jr. jako Iron Man ve filmu Avengers: Endgame | Zdroj: Falcon

Druhým nejnavštěvovanějším filmem za Ženami v běhu byl loni závěrečný díl série Avengers s podtitulem Endgame. Na ten do kina přišlo téměř 936 tisíc diváků, kteří za něj utratili 157 milionů korun. Třetí místo patří snímku Bohemian Rhapsody o kapele Queen, což je sice snímek, který měl premiéru ještě v roce 2018, ale přesto si přední pozici udržel i v loňském roce.

Komedie Ženy v běhu není tolik o sportu, spíše o závodu s časem a honu za vztahy

Číst článek

Jako celek byl filmový trh loni opět rekordní. Tržby meziročně stouply o 15 procent a do kin přišlo přes 18 milionů diváků, to bylo nejvíce od roku 1993. Kromě dobré nabídky filmů Češi podle programového ředitele distribuční společnosti Cinemart Aleše Danielse obecně víc utrácejí za zábavu.

„Když se podíváte na průměrnou návštěvnost divadel, na návštěvnosti různých jiných kulturních aktivit, koncertů, tak je vidět, že lidé u nás nemají problém investovat do zábavy, i někdy do zábavy, která hraničí s uměním,“ řekl Radiožurnálu Daniels.

Roli ale hraje také to, že distribuce filmů je v Česku digitální, takže snímek lze nasadit ve více kinech najednou, a to i třeba v těch menších.

Rekordní tržby ze vstupenek do kina se ale netýkají pouze Česka. Historický nárůst hlásí také zahraniční kina. Celosvětově utržila podle společnosti Comscore 42,5 miliardy dolarů. Meziročně jde ale jen o mírný růst – pouze o dvě procenta – a navíc jsou i trhy, kde se tržby naopak propadly – třeba Severní Amerika.

Vládlo studio Disney

Pomyslným vítězem je filmové studio Disney, které loni utržilo přes 11 miliard dolarů – to je meziročně o polovinu víc. K tomu ještě musíme přičíst tržby studia Fox, které Disney během roku převzal. Celkem se tak dostaneme na sumu přesahující 13 miliard dolarů, tedy asi 296 miliard korun.

Nejvíc v historii. Filmy studia Disney za letošní rok vydělaly už v přepočtu 176 miliard korun

Číst článek

Ostatní filmová studia utržila výrazně méně. Ani jedno z těch největších nepřekročilo hranici příjmů pěti miliard dolarů. Nejblíže jí byla společnost Warner Bros., která loni utržila necelé 4,5 miliardy dolarů.

Za úspěchem studia Disney stojí jednoznačně filmová nabídka. Pod Disneyho spadá celá série filmů podle komiksů značky Marvel, Hvězdné války, pixarovské filmy nebo tradiční disneyovky, jako je třeba Lví král - což je ale výsledek jeho akviziční strategie.

„V mezinárodním měřítku Disney jednoznačně vyhrál. Nárůst spočívá především v tom, že se mu tvůrčí potenciál jednotlivých studií a divizí sešel, protože v minulém roce skutečně dokázaly Marvel, Pixar i Lucas Film i vlastní tvorba Disneyho dosáhnout takových výkonů, jaké se v jednom roce běžně nedějí,“ popsal šéf distribuční společnosti Falcon Jan Bradáč.

Nicméně v tomto roce to bude mít Disney složitější, protože tak očekávané filmy jako v minulém roce premiéru mít nebudou.

Jakub Horáček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme