Zlaté glóby si rozdělily seriály Boj o moc, Potvora a Černobyl. Mezi filmy bodovalo Tenkrát v Hollywoodu

Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu v noci na pondělí oznámila v losangeleském hotelu Beverly Hilton vítěze svých každoročních filmových a televizní cen Zlaté glóby. Celkem tři ocenění si odnesla tragikomedie Quentina Tarantina Tenkrát v Hollywoodu, po dvou nominacích proměnily válečné drama 1917, které vstoupí do českých kin na konci února, a muzikál Rocketman. Kompletní přehled vítězů najdete na konci článku.

Tento článek je více než rok starý.

Los Angeles (Aktualizováno: 7:11 6. 1. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Při představování celkem devátého Tarantinova snímku, ve kterém Leonardo DiCaprio s Bradem Pittem hrají stárnoucí herce, kteří mají potíže sehnat práci u filmu, Pitt uvedl, že jim filmař poradil, aby „prostě byli sami sebou“.

Tenkrát v Hollywoodu nakonec uspělo v kategoriích nejlepší komedie či muzikál a scénář. Pitt si také převzal ocenění pro herce ve vedlejší roli. Vyzdvihl přitom další nominované, kterými byli Tom Hanks, Anthony Hopkins, Al Pacino a Joe Pesci, kteří „byli jeho bohy, když začínal a k nimž chová všechen respekt“.

Snímek Tenkrát v Hollywoodu nabízí útočiště zachycené ve vzpomínce na vyhasínající žár jedné éry

Číst článek

Dále zmínil svého hereckého kolegu DiCapria, s nímž v lehce popletené narážce na oscarový Titanic „by s radostí sdílel ten raft“. Zřejmě tím ale odkazoval na dveře, na jejichž plochu se s Kate Winsletovou v jedné ze závěrečných scén filmu oba nevešli.

Poděkoval také rodičům. Svou matku chtěl údajně vzít jako doprovod na ceremoniál, ale protože „o všech ženách, vedle kterých se na veřejnosti objeví, napíšou média, že s nimi chodí, tak by to bylo asi zvláštní“.

Za herecké výkony v dramatech byli oceněni Joaquin Phoenix za roli komiksového záporáka Jokera a Renée Zellwegerová za své ztvárnění legendární herečky Judy Garlandové. V kategorii muzikálů a komedií zvítězili Awkwafina (The Farewell) a Taron Egerton (Rocketman).

Muzikál o kariéře a osobním životě hudebníka Eltona Johna si odnesl ještě sošku za nejlepší originální píseň. Skladbu I'm Gonna Love Me Again (Budu se zase mít rád) nazpíval John s Egertonem, text složil zpěvákův dlouholetý spolupracovník Bernie Taupin. Ve filmu si ho zahrál Jamie Bell.

Nejlepším dramatem roku byl vyhlášen válečný snímek Sama Mendese 1917, který měl zatím ve Spojených státech pouze omezenou distribuční premiéru. Do českých kin vstoupí dokonce až na konci února. Mendes byl zahraničními novináři oceněn také za jeho režii. Při té příležitosti oznámil, že „všichni režiséři žijí ve stínu Martina Scorseseho“.

Pon Džun-ho, tvůrce jihokorejské černé tragikomedie Parazit, letošního nejlepšího cizojazyčného snímku, ve své děkovné řeči ponoukal k tomu, aby se lidé nestranili filmům, v nichž se nemluví jazykem, kterému rozumí. „Když překonáte tu zhruba třícentimetrovou bariéru titulků, otevře se vám svět tolika skvělých filmů,“ sdělil publiku s tím, že všichni mluvíme stejnou řečí: řečí filmu.

Televizní ceny

V rámci klání na poli televizní tvorby si ceny Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu rozdělila trojice seriálů: britská komediální Potvora, minisérie Černobyl a dramatický Boj o moc, který sleduje životy rodiny Royových řídící jeden z největších mediálních a zábavních konglomerátů na světě.

Švédský herec Stellan Skarsgaard byl oznámen nejlepším hercem ve vedlejší roli za zpodobení místopředsedy soudobé sovětské vlády Borise Ščerbiny. Ve své řeči zmínil původem českého filmaře Miloše Formana. Ten mu údajně vyčítal, že ho viděl v tolika filmech, ale nikdy si z nich nezapamatoval jeho obličej.

Skarsgaard si proto údajně uvědomil, že to musí být kvůli jeho „neexistujícímu obočí“, které způsobuje, že nikdo nedokáže říct, zda je naštvaný, nebo naopak veselý. Proto poděkoval tvůrci masek série Černobyl, že díky němu bylo konečně jeho herectví poznat.

Phoebe Waller-Bridgeová, která stojí za scénářem k Potvoře a zároveň propůjčila svou tvář její protagonistce, směřovala speciální poděkování bývalému americkému prezidentovi Baracku Obamovi za to, že dal sérii na svůj seznam (oblíbených filmů a seriálů uplynulého roku, pozn. red.).

„Na mém seznamu byl vždycky. Což je vtip, který pochopíte, pokud jste viděli první řadu Potvory,“ dodala. V úvodní epizodě seriálu se totiž její postava uspokojuje nad jedním z Obamových projevů.

‚Je mi to jedno‘

Slavnostním předáním 77. výročních cen Zlaté glóby provázel už popáté britský komik Ricky Gervais. Své úvodní slovo, během kterého upíjel ze sklenice s pivem, zahájil prohlášením, že tentokrát moderuje Zlaté glóby naposledy. „Takže je mi to všechno už jedno. Dělám si legraci – bylo mi to vždycky jedno,“ řekl.

Ve svých narážkách na současnou politickou a společenskou situaci ve světě, dominanci streamovací platformy Netflix na mediálním trhu i na osobnost přítomných hostů a nominovaných tvůrců se potom skutečně nedržel zpátky.

Hosty například označil za „perverzáky“, kteří „nemají ani ponětí o skutečném světě, protože většina z nich strávila ve škole méně času než (ekologická aktivistka) Greta Thunbergová“. Proto je odradil od toho, aby ve svých děkovných proslovech dělali politická prohlášení.

„Pokud vyhrajete, převezměte svou malou cenu, poděkujte agentovi a svému Bohovi a jděte do …,“ prohlásil Gervais. Na každé pohoršení diváků v hledišti přitom reagoval slovy: „Buďte ticho. Mně je to jedno.“

Celý úvodní proslov Rickyho Gervaise si můžete pustit níže:

Mimo standardní kategorie byly předány také dvě speciální sošky. Herec Tom Hanks převzal Cenu Cecila B. deMilla za celoživotní přínos v oblasti kinematografie. Komička a moderátorka Ellen DeGeneresová se stala laureátkou nové ceny Carol Burnettové za přínos v oblasti televizní tvorby. 

DeGeneresová promluvila o tom, jak v 90. letech ve svém sitcomu odhalila, že je lesbička. Tehdy jí to ublížilo nejen v osobním, ale i profesním životě. Zavtipkovala, že proto děkuje za podporu svému manželovi Markovi a jejich dětem. Ve skutečnosti moderátorka oblíbené americké talk show žádné děti nemá, její partnerkou je herečka Portia de Rossiová.

„Zaplatil bych za to, abych mohl sledovat většinu lidí v této místnosti, jak si nechávají mýt auto,“ začal svou velmi emotivní děkovnou řeč Tom Hanks. Sváděl přitom dojetí na rýmu. Když děkoval své rodině, která zaujímala stůl hned pod jevištěm, stálo ho to hodně úsilí, aby dokončil větu.

Přiznal, že si vždy něco „ukradne“ od lidí, se kterými pracuje. V jeho případě to jsou herci známí pouze svými křestními jmény. Do té skupiny podle něj patří třeba Meryl (Streepová), Denzel (Washington), Antonio (Banderas) nebo Julia (Robertsová).

O cenách Zlatý glóbus rozhoduje zhruba devadesátka zahraničních novinářů působících v Hollywoodu. Poprvé se ceny udělovaly v roce 1944. 

VÝSLEDKY 77. CEN ZLATÉ GLÓBY (FILM)

Nejlepší snímek (drama)
1917

Nejlepší snímek (komedie/muzikál)
Tenkrát v Hollywoodu

Nejlepší mužský herecký výkon ve filmu (drama)
Joaquin Phoenix (Joker)

Nejlepší ženský herecký výkon ve filmu (drama)
Renée Zellwegerová (Judy)

Nejlepší mužský herecký výkon ve filmu (muzikál nebo komedie)
Taron Egerton (Rocketman)

Nejlepší ženský herecký výkon ve filmu (muzikál nebo komedie)
Awkwafina (The Farewell)

Nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli
Brad Pitt (Tenkrát v Hollywoodu)

Nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli
Laura Dernová (Manželská historie)

Nejlepší režisér
Sam Mendes (1917)

Nejlepší scénář
Quentin Tarantino (Tenkrát v Hollywoodu)

Nejlepší cizojazyčný film
Parazit (Jižní Korea)

Nejlepší animovaný film
Hledá se Yetti

Nejlepší hudba
Hildur Guðnadóttir (Joker)

Nejlepší originální píseň
(I’m Gonna) Love Me Again (Rocketman)

Cena Cecila B. deMilla za celoživotní přínos v oblasti kinematografie
Tom Hanks

VÝSLEDKY 77. CEN ZLATÉ GLÓBY (TELEVIZE)

Nejlepší seriál (drama)
Boj o moc

Nejlepší seriál (komedie nebo muzikál)
Potvora

Nejlepší minisérie nebo televizní film
Černobyl

Nejlepší mužský herecký výkon v seriálu (drama)
Brian Cox (Boj o moc)

Nejlepší ženský herecký výkon v seriálu (drama)
Olivia Colmanová (Koruna)

Nejlepší mužský herecký výkon v seriálu (muzikál nebo komedie)
Rami Youssef (Ramy)

Nejlepší ženský herecký výkon v seriálu (muzikál nebo komedie)
Phoebe Waller-Bridgová (Potvora)

Nejlepší mužský herecký výkon v minisérii nebo televizním filmu
Russell Crowe (Nejsilnější hlas)

Nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli minisérie nebo televizního filmu
Michelle Williamsová (Fosse/Verdon)

Nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli seriálu, minisérie nebo televizního filmu
Stellan Skarsgård (Černobyl)

Nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli seriálu, minisérie nebo televizního filmu
Patricia Arquettová (Odhalení)

Cena Carol Burnettové za přínos televizi
Ellen Degeneresová

kro Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme