Filmařská vzpomínání a ustřižené prsty. Zlaté glóby si odnesli Spielberg, Farrell i Eddie Murphy

Byla to velká noc pro Stevena Spielberga a miniaturní oslíky. Žijící režisérská legenda spolu s irskou tragikomedií Víly z Inisherinu totiž patřily k největším vítězům výročních 80. cen Zlaté glóby, které se v noci na úterý po roční odmlce vrátily do živého vysílání. V televizních kategoriích, které se tradičně předávají s těmi filmovými, bodoval sitcom Základka Willarda Abbotta, fantasy Rod draka nebo satirická série Bílý lotos.

Aktualizováno Los Angeles (Aktualizováno: 8:59 11. 1. 2023) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kompletní přehled vítězů ve filmových i televizních kategoriích najdete na konci článku.

„Nikdy si nic raději nepřipravuju, abych to náhodou nezakřiknul. A z tohohle mám opravdu velkou radost,“ dojímal se Spielberg, když přebíral cenu pro nejlepšího režiséra.

Jak se Spielberg zamiloval do filmu. Režisérův ‚dosud nejosobnější snímek‘ zvítězil na festivalu v Torontu

Číst článek

Ve Fabelmanových, které novinářská asociace vyzdvihla jako nejlepší filmové drama loňského roku, se 76letý režisér ohlíží za svým dospíváním, rodinou a prvním okouzlením filmovou tvorbou. „Tomu příběhu jsem se od svých sedmnácti let vyhýbal. Jeho části jsem ale rozesel napříč celou svou kariérou. Hodně z něj najdete v E.T. - Mimozemšťanovi a Blízkých setkáních třetího druhu. Nikdy jsem ale neměl odvahu se mu postavit zpříma,“ popsal.

„Všichni mě považují za ‚sukces story‘. Nikdo nás ale skutečně nezná, dokud nenajdeme odvahu říct, kým jsme. A já jsem k tomu konečně došel, když mi bylo 74 let. Bylo to teď, nebo nikdy,“ smál se.

Jak připomíná The Hollywood Reporter, Spielberg ziskem svého už třetího Zlatého glóbu (ze čtrnácti nominací) vyrovnal bilanci režisérů Clinta Eastwooda, Martina Scorseseho, Olivera Stonea a Miloše Formana. 

Ceny pro nejlepší filmovou komedii, scénář a herce v hlavní komediální či muzikálové roli připadly snímku Martina McDonagha Víly z Inisherinu, který vypráví o krvavém rozkolu dvou přátel na malém – fiktivním – irském ostrově ve 20. letech minulého století.

„Jak někteří víte, ten scénář jsem napsal pro dvě hvězdy mého filmu: miniaturního oslíka Jenny a koně jménem Mini,“ žertoval britský režisér. Na konto svých skutečných hereckých hvězd a představitelů hlavních rolí, Colina Farrella a Brendona Gleesona, pak dodal: „Pokusím se, aby to netrvalo dalších čtrnáct let, než spolu budeme moct zase pracovat.“

Díky směřoval také hercům obsazeným do vedlejších rolí, kteří byli na letošních cenách také nominovaní – Barrymu Keoghanovi za to, že si podle McDonagha „pro sebe málem ukradl celý film“, a Kerry Condonové, které se to prý podařilo.

„Chlape, před čtrnácti lety jsi mi dal práci a navždy jsi změnil směřování mé kariéry, za což ti budu – neochotně – až do konce života vděčný,“ vtipkoval Farrell, když přebíral svou hereckou cenu. Odkazoval tím na fakt, že spolu s Gleesonem hráli už v McDonaghově snímku V Bruggách. 

„Nikdy nepředpokládám úspěch svých filmů, ani že si najdou své publikum, takže jsem vždycky v šoku, když se to stane. Úspěch Víl z Inisherinu v posledních několika měsících mě děsí  v tom nejlepším slova smyslu,“ dodal irský herec.

V hereckých kategoriích byli dále oceněni Austin Butler za ztvárnění „ikony a rebela“ Elvise Presleyho a Cate Blanchettová za roli dirigentky německého orchestru v dramatu Todda Fielda Tár. Dostalo se také na Michelle Yeohovou a Ke Huy Quana, herecké představitele Všechno všude najednou. V lehce bláznivém snímku režijního dua Danielsů se rodina asijských přistěhovalců potýká s mezigeneračním traumatem a existenci paralelních vesmírů. 

Yeohová, herečka původem z Malajsie, prohlásila, že to trvalo 40 let, než se k tomuto okamžiku dostala. „Ale stálo to za to. Tebe už nedám z ruky,“ slíbila své zlaté sošce. „Hollywood byl mým splněným snem – dokud jsem sem nedorazila. Řekli mi, že jsem zástupkyně menšiny. A já řekla, že to teda nepůjde.“

Zmínila také, jak se s přibývajícím věkem začnou herečkám tenčit nabídky: „Říkala jsem si: buď vděčná. Měla jsi ve svém životě možnost spolupracovat s filmaři, jako je Steven Spielberg nebo Danny Boyle. Ale pak přišel ten vůbec nejlepší dárek ze všech – Všechno všude najednou.“

Tři Murphyho zásady 

Mimo standardní kategorie byly předány také dvě speciální sošky dvěma Murphyům. Herec a komik Eddie Murphy převzal Cenu Cecila B. deMilla za celoživotní přínos v oblasti kinematografie, televizní scenárista, režisér a producent Ryan Murphy se zase stal laureátem Ceny Carol Burnettové za přínos v oblasti televizní tvorby.

„V téhle branži se pohybuji přes čtyřicet let,“ řekl Eddie Murphy, „a zjistil jsem, že existují jen tři zásady, které by měl dodržovat každý, kde tu chce uspět: plaťte daně, hleďte si svých věci a neberte si do huby jméno manželky Willa Smithe.“ Tím herec připomenul incident z loňských Oscarů, kde komik Chris Rock před zraky diváků dostal od Smithe facku, protože předtím zavtipkoval na účet jeho ženy. 

Zlaté glóby, považované za předvoj prestižnějších Oscarů, vyhlašuje Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu (HFPA). Ta v minulosti čelila kritice kvůli kontroverzím spojeným se svým vnitřním chodem a podvratnými praktikami v hlasování, loni se proti její ceremoniál nevysílal živě na žádné americké televizi.

Novinářská asociace měla ještě v roce 2021 jen zhruba 90 členů, žádný přitom nebyl tmavé pleti. Už několik let jí přitom bylo vyčítáno, že přehlíží nejen černošské herce a tvůrce, ale i filmy, které se zabývají tematikou etnických menšin.

Organizace slíbila, že pracuje na nápravě své reputace, od základů měla kupříkladu změnit pravidla svého fungování. Podle informací BBC její řady nyní tvoří zhruba 300 členů, většina z nich nových. 

Ceremoniálem k výročnímu 80. ročníku cen prováděl komik Jerrod Carmichael. Jeho televizní přenos se přesunul ze sledovanějšího nedělního večerního programu na úterý.

Vítězové 80. Zlatých glóbů (film)

Nejlepší snímek (drama)
Fabelmanovi

Nejlepší snímek (komedie/muzikál)
Víly z Inisherinu

Nejlepší mužský herecký výkon ve filmu (drama)
Austin Butler (Elvis)

Nejlepší ženský herecký výkon ve filmu (drama)
Cate Blanchettová (Tár)

Nejlepší mužský herecký výkon ve filmu (muzikál nebo komedie)
Colin Farrell (Víly z Inisherinu)

Nejlepší ženský herecký výkon ve filmu (muzikál nebo komedie)
Michelle Yeohová (Všechno, všude, najednou)

Nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli
Ke Huy Quan (Všechno, všude, najednou)

Nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli
Angela Bassettová (Black Panther: Wakanda Forever)

Nejlepší režisér
Steven Spielberg (Fabelmanovi)

Nejlepší scénář
Martin McDonagh (Víly z Inisherinu) 

Nejlepší cizojazyčný film
Argentina, 1985

Nejlepší animovaný film
Pinocchio

Nejlepší hudba
Justin Hurwitz (Babylon)

Nejlepší originální píseň
Kala Bhairava, M. M. Keeravani, Rahul Sipligunj: Naatu Naatu (RRR) 

Cena Cecila B. deMilla za celoživotní přínos v oblasti kinematografie
Eddie Murphy

 

Vítězové 80. Zlatých glóbů (televize)

Nejlepší seriál (drama)
Rod draka

Nejlepší seriál (komedie nebo muzikál)
Základka Willarda Abbotta

Nejlepší minisérie nebo televizní film
Bílý lotos

Nejlepší mužský herecký výkon v seriálu (drama)
Kevin Costner (Yellowstone)

Nejlepší ženský herecký výkon v seriálu (drama)
Zendaya (Euforie)

Nejlepší mužský herecký výkon v seriálu (muzikál nebo komedie)
Jeremy Allen White (Medvěd)

Nejlepší ženský herecký výkon v seriálu (muzikál nebo komedie)
Quinta Brunsonová (Základka Willarda Abbotta)

Nejlepší mužský herecký výkon v minisérii nebo televizním filmu
Evan Peters (Monstrum - Příběh Jeffreyho Dahmera)

Nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli minisérie nebo televizního filmu
Amanda Seyfriedová (Kauza Theranos)

Nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli seriálu
Tyler James Williams (Základka Willarda Abbotta)

Nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli seriálu
Julia Garnerová (Ozark)

Nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli minisérie nebo televizního filmu
Paul Walter Hauser (Volavka)

Nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli minisérie nebo televizního filmu
Jennifer Coolidgeová (Bílý lotos)

Cena Carol Burnettové za přínos televizi
Ryan Murphy

 

Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme