Zlaté glóby podle kritiků ovládnou Irčan a Tenkrát v Hollywoodu, Pitt si vyzkouší děkovnou řeč na Oscary

Udílení letošních amerických filmových cen Zlatý glóbus ovládnou podle tipů kritiků citovaných časopisem Vanity Fair a deníkem The Guardian snímky Irčan a Tenkrát v Hollywoodu. Oba mají po pěti nominacích. Nejméně dvě ze tří nominací promění podle tipu deníku Los Angeles Times černá komedie Parazit jihokorejského režiséra Pong Čun-hoa. Vítězové cen Zlatý glóbus budou známi v noci z neděle na pondělí.

Tento článek je více než rok starý.

Los Angeles Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brad Pitt je favoritem kritiků na hereckou cenu

Brad Pitt je favoritem kritiků na hereckou cenu | Zdroj: ČTK/DPA/Jens Kalaene

Filmoví kritici Vanity Fair a The Guardian se mimo jiné tento týden shodli na tom, že Zlatý glóbus pro nejlepšího herce ve vedlejší roli si odnese letos Brad Pitt.

Podle Mikea Hogana, který píše pro britský The Guardian, si Pitt v neděli při přebírání ceny „vyzkouší“ děkovnou řeč pro ceremoniál na Oscarech.

Snímek Tenkrát v Hollywoodu nabízí útočiště zachycené ve vzpomínce na vyhasínající žár jedné éry

Číst článek

„Nedovedu si představit, že by neocenili film (režiséra) Quentina Tarantina, v němž hrají Brad Pitt a Leonardo DiCaprio a který je navíc o Hollywoodu,“ míní kritik časopisu Vanity Fair Richard Lawson.

DiCapria, který ve snímku ztvárnil hlavní roli, ale podle odhadu některých kritiků v kategorii nejlepší herec v komedii či muzikálu porazí Eddie Murphy. Ten je nominován za životopisný snímek Jmenuju se Dolemite.

Na nejlepšího dramatického herce tipují někteří Adama Drivera ze roli ve vztahovém dramatu Manželská historie, které má nejvíce nominací (šest). Jiní tipují Antonia Banderase za roli stárnoucího režiséra ve španělském filmu Bolest a sláva, který natočil Pedro Almodóvar, podle kritiků hodně o sobě. Konkurenty Drivera a Banderase v této kategorii jsou Christian Bale (Le Mans '66), Joaquin Phoenix (Joker) a Jonathan Pryce (Dva papežové).

Rozvodová lovestory. Baumbachova tragikomická Manželská historie je jeden z nejsilnějších filmů roku

Číst článek

Zlatý glóbus pro nejlepší herečku si podle odhadů kritiků odnesou v kategorii komedie-muzikál herečka a rapperka vystupující pod pseudonymem Awkwafina za roli ve snímku The Farewell (Sbohem) a v kategorii drama to bude podle nich nejspíš Renée Zellwegerová, která ztvárnila herečku a zpěvačku Judy Garlandovou ve snímku Judy.

Na cenu pro nejlepší herečku ve vedlejší roli tipují kritici Lauru Dernovou za roli ve snímku Manželská historie a Jennifer Lopezovou za roli striptérky v černé komedii Zlatokopky.

Nejlepší filmy roku 2019: rozvodové martýrium, zdrcující svědectví z Aleppa i jihokorejští příživníci

Číst článek

Žádná režisérka

Zlatý glóbus pro nejlepšího režiséra i za nejlepší neanglicky mluvený film by si mohla odnést černá komedie Parazit. V režisérské kategorii bude režisér Pong Čun-ho bojovat se Samem Mendesem (1917), Toddem Phillipsem (Joker), Martinem Scorsesem (Irčan) a Quentinem Tarantinem (Tenkrát v Hollywoodu).

O Zlatý glóbus pro neanglicky mluvený film se Parazit utká s francouzskými snímky Bídníci a Portrét dívky v plamenech, španělským filmem Bolest a sláva a americkým snímkem The Farewell, který vypráví o cestě čínských emigrantů žijících v USA za smrtelně nemocnou babičkou do země jejich původu.

Nominace na letošní Zlaté glóby si vysloužily od některých kritiku, že je na seznamu málo žen. Například na cenu za nejlepšího režiséra či filmový scénář není nominována ani jedna. Lorenzo Soria, prezident Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu (HFPA), která ceny uděluje, kritiku odmítá. „Nevybíráme genderově, ale podle filmů a dovedností,“ řekl týdeníku Variety.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme