Zlatou palmu v Cannes získal film The Square režiséra Östlunda

Nejvyšší ocenění, Zlatou palmu, získalo na mezinárodním filmovém festivalu v Cannes koprodukční drama The Square švédského režiséra a scénáristy Rubena Östlunda. Film vypráví o kurátorovi muzea, který chystá výstavu o toleranci a solidaritě, jejíž dopady mají nedozírné následky.

Tento článek je více než rok starý.

Cannes Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Režisér a scénárista vítězného filmu The Square Ruben Öslund z filmového festivalu v Cannes

Režisér a scénárista vítězného filmu The Square Ruben Öslund z filmového festivalu v Cannes | Zdroj: ČTK

Östlund netajil při příchodu pro cenu velké nadšení. "Je to skvělý film a skvělý tým. Doufám, že budeme moci opět spolupracovat," prohlásil autor filmu Vyšší moc, který na festivalu v Cannes v roce 2014 získal cenu poroty.

Velkou cenu poroty dnes obdržel francouzský snímek 120 battements par minute (120 tepů za minutu) režiséra Robina Campilla. Příběh se odehrává na začátku 90. let minulého století a jeho hlavními hrdiny jsou aktivisté bojující proti šíření AIDS. "Bylo to kolektivní dobrodružství. Nejsme nikdy tak krásní a silní, pokud nás není víc," komentoval výsledky společného tvůrčího úsilí Campillo.

Cenu za nejlepší režii si odnesla americká režisérka Sofia Coppolová za snímek Oklamaný odehrávající se na pozadí občanské války Severu proti Jihu. Coppolová v děkovném projevu vzpomněla na svého otce, slavného režiséra Francise Forda Coppolu, který ji prý naučil psát scénáře a sdílel její lásku k filmu.

Australská herečka Nicole Kidmanová, která hrála ve snímku, ale na závěrečném ceremoniálu nebyla přítomná, obdržela zvláštní cenu poroty u příležitosti 70. výročí festivalu.

Cenu za nejlepší mužskou roli ve filmu You Were Never Really Here o válečném veteránu usilujícím o záchranu mladé dívky před obchodníky s bílým masem získal americký herec Joaquin Phoenix. Ten řekl, že ocenění je pro něho zcela nečekané. "Nemám slov," řekl.

Cenu za nejlepší ženskou roli v německém filmu Aus dem Nichts (Zničehonic) dostala německá herečka Diane Krugerová, která hraje ženu, jejíž manžel a syn přišli o život při bombovém atentátu. Bývalá modelka poděkovala režisérovi Fatihu Akinovi za to, že do ní při natáčení vložil svou důvěru. "Dáváš mi sílu, o které jsem netušila," dodala.

Cenu poroty obdržel ruský režisér Andrej Zvjagincev za snímek Něljubov (Neláska). Tam se hlavní hrdina vyrovnává s rozchodem rodičů a trpí nedostatkem lidských citů a samotou.

Cenu za nejlepší scénář obdrželi hned dva tvůrci: Řek Jorgos Lanthimos za snímek The Killing of a Sacred Deer a Britka Lynne Ramsayová za film You Were Never Really Here. "Děkuji porotě za tento hezký dárek," reagoval Lanthimos při převzetí ocenění za film, který v Cannes narazil u kritiků na smíšené pocity.

Porotu na letošním 70. festivalu vedl španělský režisér Pedro Almodóvar. Jejími členy byli také americký herec Will Smith, italský režisér Paolo Sorrentino nebo skladatel filmové hudby Gabriel Yared.

Mezinárodní filmový festival v Cannes se poprvé konal v roce 1946. Hlavní festivalová cena, Zlatá palma, však byla poprvé udělena v roce 1955. Loni se z ní těšil britský režisér Ken Loach, který ji dostal za sociální drama Já, Daniel Blake.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme