Hvězdou zlínského festivalu bude syn legendárního Ennia Morriconeho. Přijede i herec ze seriálu Hra o trůny

Hvězdou filmového festivalu dětských filmů ve Zlíně bude podle organizátorů přehlídky Andrea Morricone, hudební skladatel a dirigent, syn slavného skladatele Ennio Morriconeho. Novinářům to ve čtvrtek řekli pořadatelé festivalu, největší a nejstarší přehlídky svého druhu na světě.

Zlín Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hvězdou filmového festivalu dětských filmů ve Zlíně bude podle organizátorů přehlídky Andrea Morricone.

Hvězdou filmového festivalu dětských filmů ve Zlíně bude podle organizátorů přehlídky Andrea Morricone. | Foto: repro, Facebook Zlín Film Festival

Předsedkyní hlavní poroty bude herečka Anna Geislerová. „Ve Zlíně se odehrála moje první filmová premiéra, točilo se tam Requiem pro panenku,“ řekla herečka. „A bude to poprvé, kdy se stanu předsedkyní poroty a předsedkyní čehokoli. Jsem soutěživé děvče, vzbudilo to ve mě pýchu, radost a odpovědnost," dodala ke svému angažmá na festivalu.

Morricone mladší složil hudbu ke snímku 72 Hours in Bangkok českého režiséra a producenta Lubomíra Haltmara, který festival uvede ve světové premiéře. Pojednává o ztraceném dvouletém chlapci v Bangkoku a poukazuje na téma ztracených dětí obecně.

Pipi Dlouhá Punčocha je rodinné stříbro. Nešel bych do toho, říká režisér Daniel Bergman

Číst článek

300 filmů, 55 zemí

Festival zahájí 25. května snímek Falkoni islandského režiséra Bragiho Thora Hinrikssona. Večerní zahájení obstará distribuční premiéra slovensko-českého filmu Nina režiséra Juraje Lehotského. Festival nabídne tři stovky filmů z 55 zemí a ukáže práci tvůrců nejen z klasických filmových velmocí, ale i třeba z Venezuely, Chile, Svazijska nebo Singapuru. Novinkou 58. ročníku je zařazení dokumentárního žánru do soutěžní roviny. Do soutěží je připraveno celkem 33 celovečerních snímků, 62 krátkých filmů animovaných a 74 krátkých studentských.

Hlavním tématem festivalu je československý film pro děti a mládež u příležitosti 100 let české státnosti a 120 let československé kinematografie. Téma obsahuje 43 snímků. „Promítat budeme například kolekci českých a slovenských dětských filmů a pohádek sestavenou hereckými a filmovými osobnostmi doplněné jejich vzpomínkami. Řada z nich přijede svůj oblíbený film na festival uvést,“ uvedla umělecká ředitelka festivalu Markéta Pášmová.

Výročí založení slaví letos i Rakouskou, jehož filmové tvorbě se bude festival také věnovat. Doprovodný program se zaměří i na filmovou hudbu v československém filmu, zazní během něj podle organizátorů to nejlepší z tvorby Karla Svobody, Petra Hapky, Jaroslava Uhlíře, Petra Skoumala, Angela Michajlova či Jana Hammera.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme