Filmové pobídky

Česko po dlouhých letech příprav zavedlo v tomto roce filmové pobídky. Takzvaná 20procentní "vratka" filmařům, kteří díky natáčení utratí na českém území peníze, by měla přímo ovlivnit příliv zahraničních filmařů do Česka. Ti jej začali houfně opouštět už před pěti lety, kdy pobídky zavedly další státy Evropské unie. Podle zástupce České filmové komory Petra Mošny je to pro českou ekonomiku výhodný počin.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kamera

Kamera | Foto: Tomáš Adamec

Česko po dlouhých letech příprav zavedlo v tomto roce filmové pobídky. Takzvaná 20ti procentní "vratka" filmařům, kteří díky natáčení utratí na českém území peníze, by měla přímo ovlivnit příliv zahraničních filmařů do Česka. Ti jej začali houfně opouštět už před pěti lety, kdy pobídky zavedly další státy Evropské unie. Podle zástupce České filmové komory Petra Mošny je to pro českou ekonomiku výhodný počin.

„Z jedné miliardy korun utracené v rámci natáčení v České republice skončí dříve či později ve státních rozpočtech zhruba 320 až 350 milionů korun. To znamená, že jestliže my budeme vracet 20 procent, tak tam zůstává pořád 12 procentních bodů, které jsou bonusem pro stát, který vždycky na tom by měl vydělat,“ uvedl Mošna

Přestože zástupci filmové komory, kteří "nabízejí" Českou republiku zahraničním filmařům, uvádějí, že pobídky jsou určeny také našim tvůrcům, o podporu požádali čeští producenti filmů Odcházení, Román pro muže, Lidice.

O grant vhledem ke schválení pobídek až letos, nežádali jiní filmaři, a přesto se o jejich díle na mezinárodním filmovém poli mluví.

Za všechny připomeňme nejnovější snímek Jana Švankmajera Přežít svůj život.

ZPĚT NA ROK V KULTUŘE

Michaela Vetešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme