Francouzský herec Yves Rénier, známý jako představitel komisaře Moulina, zemřel ve věku 78 let

Ve věku 78 let zemřel francouzský herec a režisér Yves Rénier, který byl od poloviny 70. let minulého století známý především jako představitel seriálového komisaře Moulina. Velkou popularitu si tyto kriminální série získaly také v Československu a České republice. Rénier zemřel v noci na sobotu v důsledku srdeční příhody ve svém domě v Neuilly-sur-Seine nedaleko Paříže, sdělila agentuře AFP hercova manželka.

Paříž Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Herec Yves Rénier na francouzském festivalu Series Mania Festival v Lille v roce 2019

Herec Yves Rénier na francouzském festivalu Series Mania Festival v Lille v roce 2019 | Foto: Sebadelha Julie/ABACA | Zdroj: Abaca Press / Reuters

Yves Rénier debutoval jako filmový herec v roce 1961 v jedné z filmových adaptací slavného románu Alexandera Dumase Hrabě Monte Christo.

V roce 1965 účinkoval v úspěšném seriálu Belphégor po boku zpěvačky Juliette Gréco, ale skutečně se proslavil až v seriálu Komisař Moulin, jehož první díly vznikly v roce 1976 a poslední měly premiéru v roce 2008. Mezitím Rénier hrál i v několika filmech.

V československé televizi se kriminální série o pařížském komisaři Moulinovi objevila pouhé tři roky po francouzské premiéře. Čeští diváci mají Réniera spojeného s hlasem dabéra Miroslava Moravce.

V posledních letech byl Rénier obsazen například do úspěšného televizního filmu o Jacqueline Sauvageové. Tato žena byla v roce 2014 odsouzena k deseti letům vězení za to, že loveckou puškou zastřelila muže, který ji desítky let tloukl. Francouzský prezident François Hollande jí v roce 2016 udělil milost.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme