Galerie Středočeského kraje vystavuje iluminaci z 15. století

Vzácnou iluminaci z 15. století si dnes můžete prohlédnout v Jezuitské koleji v Kutné Hoře. Středočeský kraj ji získal v dražbě v londýnské aukční síni Sotheby's za více než 17 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Iluminace těžby stříbra v Kutné Hoře

Iluminace těžby stříbra v Kutné Hoře | Foto: Středočeský kraj

Pergamenový jednolist, zobrazující dolování stříbra v Kutné Hoře, se má stát jedním z nejvýznamnějších exponátů kutnohorské galerie. Originál miniatury se bude v Kutné Hoře vystavovat jen příležitostně. Kraj ale nechá vyrobit kopii této památky, která bude součástí stálé expozice.

Podle ředitele Galerie Středočeského kraje Jana Třeštíka se uměleckých předmětů zobrazujících těžbu stříbra se z této doby zachovalo velmi málo.

"Největší význam zmíněné památky spočívá v její ojedinělosti. Rovněž stav i způsob výtvarného zpracování je naprosto ojedinělý. I laik na první pohled rozpozná, že se jedná o něco, co ve výtvarné stránce nemá srovnání," řekl Třeštík Radiožurnálu.

Zuzana Filípková, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme