Na letošním Glastonbury zahrají Radiohead či Ed Sheeran. Lístky jsou od října vyprodané

Ve Velké Británii začíná festival Glastonbury, hlavní událost v kalendáři místních hudebních akcí. Farma Worthy u Piltonu na jihozápadě Anglie otevře své brány více než 175 tisíc návštěvníků multižánrové přehlídky. Hlavními taháky letošního ročníku kultovního festivalu, který potrvá až do 25. června, budou rockové kapely Radiohead a Foo Fighters nebo zpěvák Ed Sheeran.

Tento článek je více než rok starý.

Glastonbury (Velká Británie) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Glastonbury (ilustrační foto)

Glastonbury (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Poprvé se na festivalu představí americká zpěvačka Katy Perryová, na pódiu se objeví také bývalý člen skupiny Bee Gees Barry Gibb či americká zpěvačka Solange. Vystoupí i hvězda country Kris Kristofferson nebo novozélandská písničkářka Lorde. Fanoušky indie rocku potěší účast americké skupiny The National či britských The xx.

Glastonbury je jednou z největších multižánrových přehlídek pod širým nebem na světě. Bez ohledu na program festivalu byly už loni v říjnu vstupenky na letošní ročník vyprodané – stačila k tomu necelá hodina.

Akci budou doprovázet mimořádná bezpečnostní opatření kvůli nedávným útokům v Londýně a v Manchesteru. Policie bude například prohledávat všechny přijíždějící vozy i zavazadla návštěvníků hudební akce.

Happy summer solstice, from a massive queue at Glastonbury. #glastonbury #summersolstice #sunrise

Příspěvek sdílený Laura (@fakeplastictwee),

Policisté upozornili, že letos bude trvat mnohem déle, než se lidé dostanou do festivalového areálu. Organizátoři návštěvníky vyzvali, aby svá zavazadla opatřili štítkem se jménem a telefonním číslem, a zabránili tak zbytečným nedorozuměním v době zvýšených obav o bezpečnost.

Zda se letos fanoušci opět dočkají i bláta, které k festivalu už neodmyslitelně patří, není jisté. Podle meteorologů by měly v den zahájení panovat teploty kolem 30 stupňů Celsia. V následujících dnech by se mělo ochladit na 18 až 20 stupňů, déšť ale v předpovědích není.

Festival se poprvé pořádal v roce 1970, opravdový zájem ale vzbudil o rok později. Sponzoři tehdy zaplatili všechny náklady a vstupné bylo zdarma. To už ale dneska neplatí.

Další ročník slavného festivalu se bude konat až v roce 2019. Na podzim loňského roku totiž zakladatel hudební přehlídky Michael Eavis oznámil, že se v roce 2018 festival neuskuteční. Naposledy si podobnou přestávku akce vybrala v roce 2012.

Václav Jabůrek, kro, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme