Národní cenu za architekturu vyhrálo sídlo Fakulty humanitních studií, oceněná byla i radnice Prahy 7

Letošní Národní cenu za architekturu udílenou v rámci Grand Prix Architektů vyhrál projekt Přestavba menzy koleje 17. listopadu Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy. Autory jsou Ladislav Kuba, Tomáš Pilař a Martin Klimecký z ateliéru Kuba & Pilař architekti. O udělení ceny rozhodovala pětičlenná porota, z většiny složená ze zahraničních architektů. Součástí bylo i vyhlášení ceny za Celoživotní dílo, kterou obdržel Viktor Rudiš.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Udělované ceny mají každoročně podobu skleněné kostky, jejichž autorem je český sklářský výtvarník Bohumil Eliáš. V současnosti je vyrábí jeho syn. Vítězům Národní ceny za architekturu 2021 Velkou modrou kostku předal na slavnostním večeru rektor ČVUT v Praze Vojtěch Petráček.

Oceněný projekt spočívá v přestavbě menzy a kolejí, které byly navržené architektem Karlem Pragerem a měly být součástí nedokončeného univerzitního areálu v Troji. Pro jejich nové využití však byla nutná přestavba, která si dala za cíl zachovat původní tvar a vnější proporce budov. 

Nyní v budově sídlí Fakulta humanitních studií Univerzity Karlovy. Objekt, který získal i Českou cenu za architekturu a byl financovaný z veřejných peněz, však brzy po otevření provází problémy například se zatékáním, za což je kritizovaný i na sociálních sítích. 

Ocenění šetrných staveb

„V letošním roce byl velký rozdíl v práci poroty, a to především v tom, že porota si nevybrala ze svého středu předsedu. Rozhodování bylo tedy jednomyslné, všechny vítězné projekty získaly plný počet, to je 5 hlasů,“ okomentoval ceny předseda Obce architektů Oleg Haman.

Na předsudky narážím pořád, říká autor jedinečného skateparku v podchodu u metra Vltavská

Číst článek

Čtyři z pěti porotců soutěže tradičně pochází ze zahraničí. Letos tak o cenách rozhodovali architekti z Nizozemí, Slovinska, Francie i Slovenska. Českým zástupcem byl Jan Magasník, jeden z vedoucích architektů architektonického studia BOG v Dánsku pocházející z Ústí nad Labem.

Kromě Národní ceny za architekturu porota vybrala vítěze i v dalších kategoriích, jako je Novostavba, Rekonstrukce, Rodinný dům, Krajinářská architektura a Malá architektura. Cenu získal také projekt Radnice pro Prahu 7 z Atelier bod architekti s.r.o. v kategorii Renovace.

Spolu s Českou radou pro šetrné budovy navíc ocenila i projekty v kategorii Šetrné stavby, v níž zvítězil Altán městské knihovny ve Vamberku, jehož autorem je Martin Kožnar.

Další tři projekty porota ocenila čestným uznáním, v kategorii Šetrná stavba získaly čestné uznání projekty dva.

Grand Prix Architektů je největší architektonickou soutěží v Česku, letos bylo do soutěže přihlášených 231 prací. Ceny udělauje Obec architektů už od roku 1993.

btk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme