‚To strašný kouzlo podzimu.‘ Rozhlasová adaptace povídky Miloše Urbana zvítězila na festivalu v Rumunsku

Český rozhlas zvítězil v binaurální kategorii na mezinárodním festivalu rozhlasové tvorby Grand Prix Nova v Bukurešti s adaptací hororové povídky Miloše Urbana To strašný kouzlo podzimu. Cenu na místě převzala dramaturgyně titulu a vedoucí Tvůrčí skupiny Drama a literatura Kateřina Rathouská.

Tento článek je více než rok starý.

AUDIO A FOTO Bukurešť (Aktualizováno: 14:15 10. 6. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Celý tým má z ocenění na této prestižní přehlídce velkou radost,“ uvedla Rathouská. Inscenace podle ní porotu zaujala jednak svým napínavým příběhem a stavbou, jednak zpracováním, které kombinuje natáčení v terénu, využití filmové techniky a binaurální hlavy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Miloš Urban: To strašný kouzlo podzimu

V krátké story se studentka (Tereza Dočkalová) sejde se svým spolužákem (Jan Nedbal) a společně na videokameru natáčejí výpověď o jeho strašném zážitku, kdy mladík vzal kamarádku Renku (Šárka Vaculíková) na výlet. Ten se však brzy změnil v hotové peklo, které nezpůsobilo jen výrazné zhoršení počasí. Svou roli sehrála třeba i tajemná socha z altánku.

Protože se podstatná část děje odehrává v lese a ve zchátralé chatce, natáčelo se v exteriérech tak trochu filmovým způsobem, podobně jako mystifikační snímek Záhada Blair Witch.

Některé pasáže byly navíc snímány i takzvanou binaurální hlavou se speciálními mikrofony v uších. Výsledkem je zvukově barvitá, možná až děsivá nahrávka, kterou je nejlepší poslouchat ve sluchátkách, ideálně ve tmě.

Dramaturgyně Kateřina Rathouská bude horor prezentovat také na letošním ročníku Šrámkovy Sobotky.

Miloš Urban: To strašný kouzlo podzimu

Adaptace pro rozhlas: Vít Vencl
Dramaturgie: Kateřina Rathouská
Zvuk: Dominik Budil
Zvukový design a hudba: Ondřej Gášek
Asistentka režie: Dana Reichová
Režie: Natália Deáková

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme