První autorská rozhlasová hra zavedla posluchače do podzemí. Nyní slaví 95 let

V úterý je to přesně 95 let od uvedení první autorské rozhlasové hry na světě. Tenkrát ji mohli slyšet posluchači britské stanice BBC. Zatímco tvůrci filmu v té době objevovali, co lze říci pouhým obrazem, mistři zvuku zase zkoušeli, jak vyprávět příběh bez viditelných postav. Historii i novým postupům v natáčení rozhlasových her se věnuje Radiožurnál.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rádio - rozhlasový přijímač

První autorská rozhlasová hra slaví 95 let. | Zdroj: MCRTLife | CC0 1.0

Mary a Jack se baví o tom, že nikdo nemůže navštívit vlastní pohřeb v uhelném dole, kde je uvězní nešťastná náhoda. Taková je hlavní zápletka Hry s nebezpečím, kterou napsal britský básník Richard Hughes. Odehrává se v podzemí, kde postavy v naprosté tmě vůbec nic nevidí. Tím se rozhlasoví tvůrci chtěli více přiblížit posluchačům.

Sherlock Holmes a případ s rádiem. Poslechněte si, jak vznikala živě vysílaná rozhlasová hra

Číst článek

BBC inspirovala i šéfrežiséra Českého rozhlasu Aleše Vrzáka. „BBC je základní kolébka a ta jejich produkce je tak obrovská, že v ní můžeme najít jak perly, tak odpad. Jak to vždy bývá při takovém množství práce. Vedle toho se můžeme podívat zpátky a inspirovat se vlastní historií. Co v 60. letech dělal pan režisér Horčička (Jiří Horčička, pozn. red.), to pro mě byla velmi inspirativní a výjimečná práce,“ popisuje Radiožurnálu. Pokud je autor ochotný své dílo pro vysílání upravit, je to lepší, myslí si.

Široký obor

„Samozřejmě se můžeme setkat i s tím, že autor řekne ne, že je to závazná podoba a nesmí se změnit ani písmeno. Takže potom se hledají různé obezličky, jak do toho vstoupit, pokud chceme něco změnit. Většinou záleží na vzájemné chemii mezi autorem a režisérem,“ pokračuje. „Rozhlasová hra běží od toho příběhu jednoduše vystavěného až po experimentální tvary. Je to široký obor,“ dodává Aleš Vrzák.

K letošním 90. narozeninám Milana Kundery připravuje Český rozhlas čtení na pokračování z knihy Nesmrtelnost, do které svůj hlas propůjčil herec Lukáš Hlavica. Nesmrtelnost odvysílá ve zvukové podobě Český rozhlas letos na jaře. 

Martin Hrnčíř Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme