50 Cent v Praze zarapoval přes tři desítky písní. Nechyběl Candy Shop ani Ayo Technology

Do Prahy dorazila jedna z největších ikon rapu – 50 Cent, vlastním jménem Curtis James Jackson. Fanouškům se představil v pondělí večer ve vyprodané O2 areně. Do metropole se vrátil po 12 letech. Druhý koncert je plánovaný na úterý.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jestli si někdo může před zaplněnou pražskou O2 arenou po pódiu sebevědomě chodit se vztyčenou hlavou, tak je to právě 50 Cent. Ne snad proto, že by jeho jméno znal celý hudební svět, ale kvůli tomu, že před ním hlasitě zpívali nahlas jeho písně opravdu věrní fanoušci a fanynky.

Zemřel americký raper Coolio, který proslul hitem Gangsta's Paradise. Bylo mu 59 let

Číst článek

Americký raper pražskému publiku po dvanácti letech nabídl přesně to, co lidé očekávali. Show podpořenou kouřovými a ohňostrojovými efekty, známými beaty doplňovaly vnadné tanečnice. Na velké kovové konstrukci 50 Centa doprovázela ještě trojice bubeníků.

50 Cent českému publiku rapoval přes tři desítky písní. V první části to byla i známá skladba Candy Shop z roku 2005, která pochází z jeho druhého alba The Massacre. Zhruba v polovině vystoupení zazněla i píseň Ayo Technology, na které v roce 2007 spolupracoval se zpěvákem Justinem Timberlakem.

Fanouškům připomněl ale i své další kolegy z hudební branže. Nechyběl Crack a Bottle od Eminema a české publikum vzdalo hold nedávno zemřelému Cooliovi, když z playbacku zazněla jeho píseň Gangsta‘s Paradise.

Z Queensu na výsluní

50 Cent se narodil jako Curtis James Jackson v roce 1975 v newyorské čtvrti Queens. Jeho matka byla drogovou dealerkou. Zavraždili ji, když mu bylo osm let. Otce nikdy nepoznal, údajně ani neví, kdo jím je.

Celé jeho dospívání v osmdesátých a devadesátých letech je velmi kontroverzní. Několikrát byl zatčen a následně poslán do ústavu pro mladistvé delikventy. Vynikal v boxu. A byl dokonce tak úspěšný, že se zúčastnil juniorských olympijských her.

Kdybych spolupracoval s Billie Eilish, vznikla by z toho buď duha, nebo bouřka, říká zpěvák Alvaro Soler

Číst článek

Jako raper se představil v roce 1998. Hudební styl, kterému se věnuje, se nazývá gangsta rap, což je odnož hip-hopu, která odráží násilný život v černošských ghettech v USA.

Na začátku milénia, když měl už dost materiálu na vydání debutové desky, byl devětkrát postřelen. Tento pokus o vraždu přežil a vysloužil si přezdívku Bulletproof, tedy Neprůstřelný.

První deska mu vyšla v roce 2003 pod názvem Get Rich or Die Tryin‘. S ní mu radil i už v té době populární Eminem.

Následně už celá jeho hudební kariéra nabrala rychlý spád – rádiové hity, první příčky světových hitparád a v roce 2010 i hudební cena Grammy, a to za spolupráci právě s Eminemem.

50 Cent si zahrál i v několika filmech. V roce 2005 si nadaboval i svoji animovanou postavičku v americkém seriálu Simpsonovi. Podniká a založil i charitativní organizaci, která podporuje chudinské čtvrti.

Jiří Štefl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme