V Londýně se otevírá ABBA aréna. Nejslavnější hity předvedou během koncertu 3D avataři členů kapely

Je to završení velkého návratu a zároveň start nové kapitoly hudebních koncertů. V Londýně se v pátek otevírá nová ABBA aréna, kde fanoušci uslyší největší hity švédské kapely v podání 3D hologramů.

Londýn Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Švédská popová skupina ABBA

Švédská popová skupina ABBA | Zdroj: Reuters

Fanouškům nabízí nová aréna jak místa na sezení, tak i deset tanečních parketů. A na rozdíl od tancujících fanoušků se 3D ABBA ani neunaví. Na programu jsou i dvě představení denně. Na první tři měsíce je aréna většinou vyprodaná.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Londýně se ve čtvrtek otevírá nová ABBA aréna

„Na pódiu budou členové skupiny, ale budou to samozřejmě jejich virtuální mladší avataři – bude to ABBA z roku 1979. Několik týdnů jsme sledovali veškeré pohyby, jak v té době tancovali, a samozřejmě jsme museli upravit i jejich hlasy, které se za těch 40 let vyvinuly,“ řekl pro BBC režisér celé show Baillie Walsh.

ABBA podle hudebních kritiků tímto krokem, kdy fanoušci půjdou na koncert skupiny, která tam reálně nebude, neriskuje. Řada z nich totiž neměla nikdy šanci na švédskou čtveřici zajít – a tak se očekává, že vystoupení přiláká hlavně mladou generaci.

Čtyři dekády čekání. Skupina ABBA vydala novou desku Voyage, na které navázala na své písně z 80. let

Číst článek

S ohledem na to byl sestavený i playlist celého koncertu. Virtuální avataři, nebo jak se jim často přezdívá Abbataři, zahrají pouze dvě písně z nové desky Voyage. Za to o dost větší prostor dostanou známé hity.

Koncerty budou trvat zhruba 90 minut bez přestávky a kapela je doporučuje pro děti od šesti let. Mladiství do 16 let smí do ABBA arény jen v doprovodu dospělých.

Značka ABBA stále žije – ostatně i po rozpadu v roce 1983 se desky a stále nové a nové výběrovky prodávaly ve velkém. Členové kapely se netají, že po albu Voyage už nic jiného nechystají. A to i přes to, že mají ještě rozepsané dvě písně. Ty už ale prý nechají navždy nedokončené. 

Společně na veřejnosti

Nestává se často, aby se členové skupiny ABBA ukazovali společně na veřejnosti. Čtvrteční premiéra show Voyage v Londýně ale byla výjimkou. Před fotografy tam na červeném koberci pózovala celá skupina, která byla celou dobu také u příprav.

„Nikdo z nás nečekal tak velkého. Opravdu ne. Bylo to skvěle po tolika letech opět pracovat jako skupina. Benny sice vytvářel muzikál Mamma Mia. Ale tohle společné setkání je opravdu velmi naplňující. Moc se mi to líbilo,“ řekla na červeném koberci Anni-Frid Lyngstadová.

Členové skupiny ABBA v roce 2022 (zleva): Björn Ulvaeus, Agnetha Fältskogová, Anni-Frid Lyngstadová a Benny Andersson | Foto: Henry Nicholls | Zdroj: Reuters

Jiří Štefl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme