‚Máte fyzický pocit, že zpívá jen pro vás.‘ Cenu Apollo vyhrála sedmnáctiletá zpěvačka Amelia Siba

Vítězkou ceny hudební kritiky Apollo se stala sedmnáctiletá písničkářka Amelie Siba. Ocenění získala za své loňské album nazvané Dye My Hair. Součástí ceny je šek na 40 000 korun od Ochranného svazu autorského a soška od Maxima Velčovského a Jana Jaroše. Ceny ve středu vyhlásili v pražském klubu Roxy. Živý stream z udílení bylo možné sledovat na webu České televize.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Písničkářka Amelie Siba převzala cenu hudebních kritiků Apollo 2020

Písničkářka Amelie Siba převzala cenu hudebních kritiků Apollo 2020 | Foto: Michal Kamaryt | Zdroj: ČTK

Mladá nezávislá písničkářka z Prahy v červnu předminulého roku vydala EP It was nice to meet you, které vzniklo za pomoci Lukáše Vydry z kapely Dukla. Následující desku Dye My Hair si sama nahrála a vytvořila.

Ceny Anděl zveřejnily seznam letošních nominací. Favoritem je tentokrát Lenka Dusilová

Číst článek

Podle hudebních publicistů se jedná o soubor písní, ve kterých autorka pojednává o dospívání, vztahu sám k sobě i k ostatním.

„Při poslechu máte fyzický pocit, že Amelie zpívá pro vás a jakákoliv jiná činnost je neslušnost vůči písničkářce, která se vám snaží předat to nejlepší, co může nabídnout,” napsal v recenzi Pavel Zelinka

Své skladby Siba zpívá výhradně v angličtině, protože s češtinou se jí podle jejích slov těžko pracuje. „Když někdo umí psát hezké české písničky, tak klobouk dolů, ale mně to moc nejde. Snažila jsem se o to, ale přijde mi to kýčovité,” uvedla před časem.

Album Dye My Hair bylo letos nominované i na desku roku v hudebních cenách Vinyla, kde však nakonec zvítězilo album Liebe kvarteta Tábor. Siba také získala dvě nominace v kategoriích Alternativa a elektronika a Objev letošního 30. ročníku cen České hudební akademie (ČHA) Anděl, které by se měly konat 29. května.

Předávání v době pandemie

Nominace na cenu Apollo od hudebních publicistů a dramaturgů získala také zpěvačka Lenka Dusilová za album Řeka a skupiny Tata Bojs (Jedna nula), Dukla (Honza), Květy (Květy květy), teepee (Where the Ocean Breaks) a Povodí Ohře (Dva trámy na kříž).

Ben Cristovao jede na Eurovizi s písní Omaga. Ve videoklipu hraje Forresta Gumpa či Homera Simpsona

Číst článek

Všichni nominovaní interpreti vystoupili se dvěma skladbami z nominovaného alba. Speciální vystoupení si připravila Dusilová, jíž poprvé na pódiu doprovodila skupina Květy.

Ceny české hudební kritiky Apollo se poprvé předávaly za rok 2011, na Nové scéně Národního divadla tehdy uspěl písničkář a raper Bonus s deskou Náměstí míru. Albem roku 2012 se v klubu SaSaZu stalo The Escapist Borise Carloffa, o rok později si v La Loce cenu Apollo převzali Bratři Orffové za nahrávku Šero.

Cenu za rok 2014 si v pražském klubu Podnik převzal Adrian T. Bell s albem Different World. Dvakrát se cena Apollo předávala v pražském klubu Royal, kde ji za rok 2015 převzala skupina Please The Trees za album Carp a za rok 2016 hudebník vystupující pod jménem dné s albem These Semi Feelings, They Are Everywhere.

Za rok 2017 si z pražského Paláce Akropolis Apollo odnesla skupina Kalle za album Saffron Hills. Vítězem za rok 2018 se v klubu Meet Factory stala skupina Čáry života s albem Stínítko, v loňském roce pak v Roxy cenu získal rapper Hugo Toxxx za své album 1000.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme