Proč mají Faith No More na albu Masaryka? 'Přišlo nám to příznačné k rozpadu kapely,' říká baskytarista

Můžeme ho směle zařadit mezi nejoriginálnější designy hudebních nosičů všech dob. 3. června 1997, tedy přesně před dvaceti lety, vyšla americké rockové skupině Faith No More deska nazvaná Album of the Year, v překladu Album roku. Pro Čechy je zajímavá hlavně tím, že z jejího obalu mává hudebním fanouškům Tomáš Garrigue Masaryk.

Tento článek je více než rok starý.

San Francisko/Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Album of the Year si můžete přehrávat tam a zpátky pořád dokola, ale stejně podle hudebního obsahu nemáte šanci poznat, jak světoznámou kapelu z Kalifornie napadlo dát na obal fotku československého prezidenta, který se vyklání z okna vlaku. A tak Radiožurnál vytočil číslo duchovního otce této myšlenky Billyho Goulda a zavolali baskytaristovi Faith No More do San Francisca.

„Byla to doba, kdy jsme si uvědomili, že zřejmě nebudeme pokračovat dál a že se naše kapela rozpadne. Já jsem tehdy trávil dost času v Praze a dostal jsem se do obchodu, kde měli staré časopisy z Masarykova pohřbu. Přišlo mi to velmi příznačné, propojit to téma s naší situací. Skvělá myšlenka, která umírá,“ popsal Radiožurnálu Gould.

Kdo je Billy Gould

William David Gould se narodil 24. dubna 1963 v americkém Los Angeles v Kalifornii. Je to hudebník a hudební producent. Známý je hlavně díky hře na kytaru v kapele Faith No More. Kromě této kapely působil i ve skupině Brujeria a Fear Factory, uvádí Wikipedie

Z dalšího vyprávění 54letého muzikanta je znát, že během svých cest do střední Evropy stihl víc než jen koncerty a podpisy fanynkám.

„S Masarykem v roce 1937 odcházelo i svobodné Československo, které stvořil. A naše skupina v době vydání alba, pro které jsme vybrali prezidentovu fotku, taky umírala. To s sebou nese melancholii, ale taky to lidi dokáže spojit, jak je vidět na dalších fotografiích přímo z Masarykova pohřbu, které jsme dali do bookletu. I naše koncerty a celá tour v roce 1997 znamenaly šanci, jak naposledy spojit lidi,“ vzpomínal Gould pro Radiožurnál.

Faith No More se skutečně rozpadli, ale teď už jsou zase léta pohromadě. V Praze koncertovali poprvé v roce 1992 jako předkapela Guns N'Roses, Česko si zamilovali, objevili se tu třeba předloni na festivalu Rock for People v Hradci Králové. A je dost možné, že jejich melodie – třeba i z alba s Masarykem na obalu – zase brzy uslyšíme naživo.

„Celé to začalo té noci, co padla Berlínská zeď. Zrovna jsme v Berlíně hráli a potkali jsme tam člověka, který nás pozval do Prahy. My jsme předtím nikdy nehráli ve východní Evropě, takže nás to lákalo. Navíc nastávala doba, kdy se svět začínal měnit. A tak jsme tam s Guns N'Roses poprvé vyrazili, hráli jsme i v Bratislavě, energie na těch koncertech byla skvělá a myslím, že nás to s lidmi u vás opravdu spojilo,“ řekl Gould.

„Určitě chceme zas přijet. Máme k Česku pořád pouto, o tom nepochybujte,“ vzkazuje ze San Francisca baskytarista Billy Gould posluchačům Radiožurnálu.

Jan Kaliba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme