Jemné melodie a nápadité texty. Americká písničkářka Suzanne Vega slaví šedesátiny

Americká folkrocková písničkářka Suzanne Vega, která 11. července oslaví šedesátiny, patří mezi výrazné postavy světové hudební scény. Její tvorbu charakterizují především jemné melodie a nápadité texty. Globální slávu přineslo dámě s kytarou její druhé album Solitude Standing z roku 1987, jež obsahuje i dodnes často hrané hity Luka a Tom's Diner.

Tento článek je více než rok starý.

Santa Monica Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Suzanne Vega

Suzanne Vega | Zdroj: Wikimedia Commons

Suzanne Vega pravidelně koncertuje v Čechách, naposledy se v Praze představila v roce 2017.

Vega se narodila 11. července 1959 v kalifornské Santa Monice, většinu života ale prožila v New Yorku. Za jméno vděčí druhému manželovi své matky, portorickému spisovateli Edu Vegovi, který ji prý ovlivnil v psaní. Svou první písničku napsala jako čtrnáctiletá. Studovala balet na střední umělecké škole a literaturu na Barnardově koleji.

Suzanne Vega zahraje v plzeňské Měšťanské besedě

Číst článek

Od začátku roku 1980 vystupovala v newyorských klubech v Greenwich Village jen s akustickou kytarou a zpívala vlastní folkové písničky. Její debutové album s lakonickým názvem Suzanne Vega z roku 1985 se dočkalo nadšeného přijetí ze strany fanoušků i kritiků.

Úspěšná alba

Dosud má na kontě devět studiových alb, poslední Lover, Beloved: Songs from an Evening with Carson McCullers vyšlo v roce 2016 a vzniklo na základě hry o spisovatelce Carson McCullersové. V roce 2009 Vega natočila se skupinou Čechomor píseň Rain is Falling na album Čechomoru Místečko.

Buddhistka Vega, kterou pojilo přátelství s někdejším českým prezidentem Václavem Havlem, dlouhodobě podporuje charitativní aktivity a kampaně, mimo jiné Amnesty International.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme