Hudba vězňů z koncentráků díky němu zní po celém světě. 'Jejich duše zpívá se mnou,' říká hudebník

Po téměř osmdesáti letech znovu ožívá hudba židovských skladatelů, kteří zemřeli v koncentračních táborech. Byli mezi nimi i Češi a všude po světě sklízí jejich hudba obrovský úspěch.

Tento článek je více než rok starý.

Peking Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vstup do Osvětimi: brána s nápisem Arbeit Macht Frei

Vstup do Osvětimi: brána s nápisem Arbeit Macht Frei | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Byli to nadějní skladatelé, hudebníci i zpěváci. Kvůli židovskému původu skončili v nacistických koncentračních táborech a tam také zemřeli.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hudba obětí holocaustu zažívá úspěch po celém světě

Erwin Schullhof, Hans Krasa nebo profesor pražské konzervatoře Viktor Ullman. Všichni měli našlápnuto ke skvělé hudební kariéře. Jejich hudební variace a nakonec i životy ale skončily v koncentračních táborech Terezín, Buchenwald či Osvětim.

Hudba v časech tragédie

A právě s jejich skladbami objíždí svět Amit Weiner, izraelský skladatel a hudebník. Teď přijel i do Číny, kterou se židovským státem pojí dlouhodobě velmi specifické vztahy.

„Dodnes žasnu nad tím, co byli schopni napsat v pekle koncentračních táborů. A co má ta hudba speciálního? Má něco, čemu se říká židovská duše. Když hraju, nebo zpívám, jejich duše prostě zpívá se mnou,“ vysvětluje Radiožurnálu na půdě českého velvyslanectví v Pekingu Amit Weiner. Právě česká ambasáda je pořadatelem akce, která letos nese název Hudba v časech tragédie.

V době, kdy nacisté zakázali v koncentračních táborech sportovní utkání nebo koncerty, se jedinečné skladby zachovaly i díky hrdinství bezejmenných vězňů. Skladatel Viktor Ullman například své party předal spoluvězňům ve chvíli, kdy nastupoval na svou poslední cestu - z Terezína do Osvětimi.

V bytě naproti wehrmachtu ukrývala parašutisty z operace Anthropoid. Nenašli je ani při prohlídce bytu

Číst článek

Izraelsko-čínské pouto

„Není to náhoda, že se podobné akce pravidelně konají v Číně. Stát Izrael nikdy nezapomněl, že to byl čínský národ, který zachránil tisíce Židů v době holokaustu. I to je jeden z důvodů, proč jsou vztahy mezi našimi zeměmi tak těsné,“ přiznává Zvi Heifetz, izraelský velvyslanec v Číně.

A stejně jako hudebník Weiner dodává, že stěží si lze asi představit děsivější inspiraci, než byl holokaust.

David Jakš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme