Vývojář Salva vyrábí kytarové efekty a pedály pro světové kapely. S jeho technikou hraje i Metallica

Jeho jméno je ve světě pojmem. Minimálně v tom muzikantském. Vývojář Antonín Salva z Českých Budějovic vyrábí kytarové efekty a pedály pro nejslavnější rockové kapely. Na jeho pedály hraje třeba Kirk Hammett ze skupiny Metallica.

České Budějovice Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vývojář Antonín Salva s moduly pro kytary

Vývojář Antonín Salva s moduly pro kytary | Foto: Petr Kubát | Zdroj: Český rozhlas

Antonín Salva původně působil jako obchodní zástupce a s pájkou pracoval doma po nocích. Postupně se o jeho umu začali dozvídat muzikanti z celého světa. Třeba Wolf Hoffmann z německé legendy Accept nebo Billy Corgan ze Smashing Pumpkins.

Přehrát

00:00 / 00:00

Antonín Salva vyrábí kytarové efekty pro nejslavnější světové kapely. Poslechněte si reportáž z jeho dílny v audiozáznamu.

Salva začal také jako vývojář spolupracovat s americkou firmou KHDK, která vyrábí kytarové krabičky. Od roku 2013 už je naplno na volné noze.

„Na začátku jsme pedály často ladil přímo s muzikantem. V období covidu se ale nedalo cestovat, tak jsme se naučili spoustu věcí odladit na dálku,“ odpovídá Salva na otázku, jakým způsobem s hudebníky komunikuje.

„Jde to buď pomocí ukázek, anebo vyrobím prototyp, který mění základní parametry. Umělec, s nímž pedál vyvíjíme, si to nastaví tak, jak mu vyhovuje, a my potom dokončíme ten design,“ vysvětluje.

Mainstreamový rap by v našem podání vypadal jako vůz zapřáhlý před koněm, říká Suffa z Hilltop Hoods

Číst článek

Předzesilovače

Pod vlastní značkou Salvation Audio vedle kytarových pedálů vyrábí a upravuje také kytarové moduly, což jsou zmenšené předzesilovače.

Místo toho, aby měl za sebou kytarista zapojených třeba deset velkých zesilovačů a beden různých značek, má všechno pohromadě v jednom zapojení. Navíc dosáhne úplně stejného zvuku, jaký mají originály.

V poslední vyvíjel třeba pedály pro slavnou polskou blackmetalovou kapelu Behemoth nebo americkou kapelu Limp Bizkit.

Jeho klientem byl třeba i zesnulý kytarista Radim Hladík. Byl to vůbec první uživatel Salvova pedálu, kde je místo klasického knoflíku skejtové kolečko.

„Kolečko je hlavní ovládací prvek. Je možné tím kolečkem jednoduše otáčet nohou a během hry měnit parametr zesílení toho pedálu,“ objasňuje vývojář.

Antonína Salvu ale oslovují ke spolupráci i české hudební skupiny, jako například Wohnout, Visací zámek, Lucie nebo Kabát.

„Spolupracuji s lidmi, jejichž muziku jsem od dětství poslouchal, takže se mi vlastně splnil sen,“ uzavírá Salva.

Antonín Salva spolupracuje i kytaristou Kirkem Hammettem ze skupiny Metallica | Foto: Petr Kubát | Zdroj: Český rozhlas

Petr Kubát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme