Vychází Aviciiho album Tim. Po smrti slavného DJ ho dokončila rodina a hudebníci z celého světa

Stačila mu jedna písnička k tomu, aby se dostal na první místa světových hitparád. Takový byl švédský Dj Avicii, který minulý rok ve věku 28 let zemřel. Rodina a také hudebníci z celého světa jeho poslední poznámky nezaložili do šuplíku, rozhodli se je využít. A díky tomu si fanoušci mohou od čtvrtka poslechnout nové album s názvem Tim.

Stockholm Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

DJ Avicii na koncertě ve Švédsku 8. května 2016

DJ Avicii na koncertě ve Švédsku 8. května 2016 | Foto: Pelle T Nilsson/Stella Pictures | Zdroj: Profimedia

Text písně SOS byl jedním z posledních, které si slavný DJ Avicii, vlastním jménem Tim Bergling, napsal do svého zápisníku – doslova v něm volal o pomoc.

Na novém albu spolupracoval nejen americký zpěvák Aloe Blacc, který nazpíval Aviciiho hit Wake Me Up, ale i Timova rodina. Slova jeho otce Klase Berglinga potvrzují, že s hudbou začal už v dospívání.

'Už nemohl dál, toužil po klidu.' Aviciiho rodina naznačila, že slavný DJ spáchal sebevraždu

Číst článek

„Když byl malý, tak seděl v téhle místnosti, hrál na kytaru a v ten okamžik jsem si všiml, že na ní hraje mnohem lépe než já – a to jsem hrál hodně dlouho. Stále skládal nové a nové písničky, a když jsem mu řekl, aby na chvíli přestal, stejně si nasadil sluchátka a pokračoval. Myslím, že mu bylo asi 16 nebo 17 let,“ vzpomínal.

Aviciiho album bylo z devadesáti procent dokončeno ještě před tím, než zemřel. Některé tóny ale producenti hledali pomocí speciálního počítačového programu. Díky němu našli poslední úhozy kláves, které Avicii zahrál. U vzniku, byl i jeden z producentů Per Sundin.

„Neříkám, že jsme to udělali dokonale, protože to by nedokázal nikdo, ale aspoň jsme se pokusili nové album dokončit tak, jak by to udělal Tim. Nesnažíme se udělat další velké hity,“ přibližuje.

Avicii přestal v roce 2016 koncertovat kvůli svému zdraví. Rodina Tima Berlinga založila nedávno také nadaci za účelem podpořit lidi, kteří pracují v oblasti prevence sebevražd. Právě na účet této organizace půjdou zisky z posledního alba Aviciiho.

Křehká umělecká duše

Slavný DJ Avicii, autor hitů Levels, Hey Brother nebo Wake Me Up, zemřel v dubnu loňského roku v Maskatu, hlavním městě Ománu. Bylo mu pouhých 28 let. Rodina švédského umělce již dříve nepřímo naznačila, že mladík spáchal sebevraždu.

„Náš milovaný Tim byl křehká umělecká duše, která hledala odpovědi na existenciální otázky,“ napsali členové rodiny v prohlášení.

Avicii byl introvert, nerad vystupoval před velkým davem a řešil to alkoholem, popisuje český DJ Burian

Číst článek

Byl podle nich perfekcionista, který tvrdě pracoval obrovským tempem, což vedlo k extrémnímu stresu. „Když skončil s koncertováním, chtěl ve svém životě najít rovnováhu tak, aby byl šťastný a mohl dělat to, co miloval nejvíc – hudbu,“ uvedli. „Už nemohl dál pokračovat. Toužil po klidu,“ doplnili.

„Byl to citlivý člověk, který miloval své fanoušky, ale vyhýbal se záři reflektorů,“ stojí dále v prohlášení.

Avicii dlouho trpěl podle agentury AP akutním zánětem slinivky břišní, částečně zapříčiněným nadměrným pitím alkoholu.

V minulosti se potýkal ještě s dalšími zdravotními problémy, lékaři mu v roce 2014 odoperovali slepé střevo a žlučník. Částečně kvůli zdravotním problémům pak v roce 2016 skončil s koncertováním, dále ale vytvářel studiovou hudbu.

DJ Avicii během interview pro americkou rozhlasovou stanici Y-100 v únoru 2016 | Zdroj: Profimedia

„Začal jsem tvořit v šestnácti, jezdit po světě v osmnácti. Když se podívám zpět, říkám si: 'Opravdu jsem to všechno udělal já?' Byl to v určitém smyslu nejlepší čas mého života, ale za určitou cenu – hodně stresu a úzkosti; byla to ale nejlepší cesta mého života," řekl v roce 2016 v rozhovoru pro časopis Billboard.

TOP 7. Poslechněte si nejlepší a nejúspěšnější hity zesnulého švédského DJ Aviciiho

Číst článek

A podobně na Aviciiho vzpomínal v loňském rozhovoru pro iROZHLAS.cz také jeden z nejznámějších českých dýdžejů Michael Burian, který se s Aviciim dvakrát setkal.

„Byl dost introvertní a měl problém s vystupováním před velkým davem, takže to většinou řešil alkoholem. Bohužel dlouhodobá konzumace alkoholu se podepsala i na jeho zdraví a na jeho orgánech,“ popsal.

„Byl to velice milý, skromný člověk. Myslím, že to byl obrovský talent, který do taneční muziky vnesl spoustu impulzů, které byly originální,“ doplnil.

Skladby Levels i Hey Brother

Avicii se narodil roku 1989 ve Švédsku jako Tim Bergling. „Slovo Avicii vyjadřuje v buddhistickém slangu nejnižší úroveň pekla. Není za tím však potřeba hledat cokoliv prazvláštního, mně se prostě jen líbilo, jak to slovo zní," vysvětloval svou přezdívku před osmi lety v rozhovoru pro server Techno.cz.

Singl Seek Bromance, kterému předcházela instrumentální skladba Bromance, vydaný v roce 2010 se dlouho držel vysoko v žebříčcích několika zemí. O rok později vydal rovněž velmi úspěšný singl Levels a skončil tehdy na šestém místě nejlepší stovky DJ.

Avicii získal dvě nominace na hudební cenu Grammy. Jeho největším hitem je právě skladba Levels, slavné jsou také Wake Me Up, The Day a You Make Me.

Jiří Štefl, ako Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme