Hold Eiffelově věži i francouzské rafinovanosti. Rozhlasoví symfonici a Bavouzet rozezní Rudolfinum

Březnový koncert Symfonického orchestru Českého rozhlasu (SOČR) v Rudolfinu bude patřit Francii. Pod taktovkou hostujícího dirigenta Roberta Jindry se představí špičkový francouzský klavírista Jean-Efflam Bavouzet, který přednese sólo v Koncertu G od Maurice Ravela. Přímý přenos koncertu odvysílá rozhlasová Vltava.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jean-Efflam Bavouzet

Jean-Efflam Bavouzet | Foto: Benjamin Ealovega

První skladbou, která 13. března zazní, bude pocta architektovi Gustavu Eiffe­lovi. Silhouette složil jeden z nejslavnějších žijících skladatelů, Arvo Pärt z Estonska, a zazněla poprvé v roce 2010.

Rudolfinum | Zdroj: Profimedia

Pärt se inspiroval architektonickými plány ikonické Eiffelovy věže a zvěčnil je pomocí smyčců a bicích nástrojů. Zachytil tak střízlivou racionalitu, chladnou eleganci, vzdušné křivky a taneční lehkost odvážné stavby i její stavební fáze.

Poté klavírista Bavouzet přednese sólo v Ravelově Koncertu G dur. Klavírní koncert využívá baskické hudební motivy a stejně jako další Ravelova díla má vybroušenou formu, čistý, jasný a přesný projev i rafinovanost.

Do třetice zahrají rozhlasoví symfonici jedinou symfonii francouzského romantického autora Ernesta Chaussona. Ten do ní promítl lyrismus, elegantní projev a rafinovanou formu a využil v ní opakující se téma.

Rudolf Jindra, dirigent | Zdroj: Symfonický orchestr Českého rozhlasu

Jean-Efflam Bavouzet je cenami ověnčený klavírista. Pravidelně vystupuje s tělesy ve Spojených státech, Spojeném království nebo třeba Japonsku. 

Jean-Efflam Bavouzet | Foto: Benjamin Ealovega

Bavouzetova nedává nahrávka The Beethoven Connection získala řadu ocenění. Teď pracuje na kompletní nahrávce klavírních sonát Josepha Haydna a koncertů Wolfganga Amadea Mozarta s Manchester Camerata a Gáborem Takácsem-Nagyem. Podobně už nahrál koncerty od Ludwiga van Beethovena, Sergeje Prokopfjeva a dalších velikánů.

V roce 2012 byl Bavouzet vyhlášen Umělcem roku na cenách International Classical Music Award (ICMA).

Večer prostoupený francouzským šarmem začíná ve Dvořákově síni pražského Rudolfina v 19.30 hodin, lístky je možné zakoupit zde. Přímý přenos odvysílá rozhlasová Vltava, záznam nabídne stanice D-dur.

kac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme