VIDEO: Rozhlasoví symfonici zahráli v Rudolfinu pro Ukrajinu. Večer uzavřela Dvořákova ‚Novosvětská‘

Skladby ukrajinských a českých umělců v pondělí večer rozezněly Dvořákovu síň pražského Rudolfina. Pod taktovkou dirigenta Petra Popelky tam hudebníci Symfonického orchestru Českého rozhlasu a hornista Radek Baborák zahráli na benefičním koncertu pro Ukrajinu. Program otevřela národní hymna obou států v podání Dětského pěveckého sboru Českého rozhlasu.

Tento článek je více než rok starý.

Video Praha (Aktualizováno: 22:26 14. 3. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dvořákovu síň pražského Rudolfina zaplnily stovky lidí. Někteří z nich měli na oblečení i připnutou miniaturu ukrajinské vlajky. Silné emoce u diváků vzbudily hned první tóny české a následně i ukrajinské hymny. Některým návštěvníkům dokonce tekly slzy, a to při závěrečné Novosvětské symfonii Antonína Dvořáka.

Úvodní slovo si vzal ředitel orchestru Jakub Čížek, který mluvil o tom, jak hudba spojuje hudebníky napříč celým světem. Koncert je podle něj to nejmenší, čím může orchestr v těchto chvílích pomoci.

Velký potlesk od publika sklidil také ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis, během jehož projevu bylo na většině lidí znát dojetí. Perebyjnis poděkoval české kulturní scéně za velkou podporu, kterou v ní Ukrajina má.

Na závěr promluvil ředitel organizace Člověka v tísni Šimon Pánek. Ve svých proslovech se všichni zmínili o krutosti a agresi ruské armády, která na Ukrajinu zahájila invazi na konci února.

Výtěžek z koncertu půjde organizaci Člověk v tísni na její sbírku SOS Ukrajina. Přesnou částku budou organizátoři koncertu znát až v úterý v dopoledních hodinách. Předběžné odhady nicméně zatím ukazují na milionové částky a to pouze ze vstupného. Přispívat totiž mohli lidé i doma pomocí DMS nebo QR kódů.

Vliv války na Ukrajině 

Mezi prvními skladbami, kterou diváci v pondělí večer slyšeli, byla „Elegie“ Valentyna Sylvestrova. Nejvýznamější ukrajinský žijíci skladatel ji napsal pro smyčcový orchestr.

Tragické události, ke kterým v posledních dnech na Ukrajině dochází, ovlivnily i činnost orchestru.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celou reportáž Adély Burešové

Dirigent Petr Popelka na poslední zkoušce před samotným benefičním koncertem řekl, že je na lidech znát nejistota, smutek a mnohdy i vztek ze současné situace. „Pro nás je to těžké, protože naše myšlenky jsou při naší práci úplně jinde. Ale tak se asi cítí všichni v dnešní době,“ vysvětloval pro Radiožurnál.

Dodal, že je pro něj zvláštní dirigovat koncert, který vznikl kvůli válečné situaci. Zároveň ho ale označuje jako samozřejmou solidaritu, kterou umělec může v těchto chvílích nabídnout. 

„Jsme hrozně rádi, že můžeme svou prací přispět alespoň minimálně k pocitu normaliy nebo k míru,“ řekl Popelka.

Další koncerty

Program pokračoval Koncertem pro lesní roh ukrajinského umělce Reinholda Gliera. Sólové party přednesl český hornista Radek Baborák. Večer uzavřel orchestr Devátou Symfonií Z Nového světa Antonína Dvořáka.

🇺🇦🎶 Pomáhejte poslechem! Symfonický Orchestr Českého rozhlasu zítra od 19:30 odehraje speciální benefiční koncert v pražském Rudolfinu. Živě ho přineseme na FB, či na @Český rozhlas Dvojka, @Český rozhlas Vltava a D-Dur.
➡️ rozhl.as/proUkrajinu

17:04 – 13. 03. 2022

11 18

Symbolická podpora má pokračovat i na dalších vystoupeních. „Na dalších koncertech plánujeme také zařadit další ukrajinské autory. Na minulém koncertě se, myslím, hrála také ukrajinská hymna, to je myslím také určitá podpora,“ dodal Popelka. 

Adéla Burešová, zuj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme