‚Nikdo podobný na hudební scéně ještě nebyl.‘ Billie Eilish vyprodala koncert v Praze za čtyři minuty

Za čtyři minuty dokázala vyprodat svůj pražský koncert, a proto v úterý vystoupí v mnohem větším sále, než původně měla. Bille Eilish patří aktuálně k nejvyhledávanějším zpěvačkám na internetu – a to hlavně u teenagerů.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejznámější píseň Billie Eilish se jmenuje Bad Guy. Jedná se o temně laděný pop, který je součástí většiny písniček kalifornské zpěvačky. I přes to, že pochází z umělecky založené rodiny (oba rodiče jsou herci), tak to byli fanoušci na internetu, díky kterým se dostala do povědomí teenagerů z celého světa. Právě oni jsou její hlavní cílovou skupinou.

Metallica zahrála v Praze Morriconeho i Jožina. Poslechnout si ji přišlo na 70 tisíc fanoušků

Číst článek

Muzika Billie Eilish je kombinací popu, elektroniky a hip-hopu. Všechny tyto žánry jsou pak opřené o jasný rockový základ. Fanoušky ale láká nejen na to, myslí si hudební publicista Miloš Skalka.

„Důležité jsou v jejím případě také texty. Jsou netradiční, neortodoxní, v mnoha případech provokativní. Nezvykle to zřejmě láká tu cílovou skupinu, která na ni chodí,“ vysvětluje pro Radiožurnál.

Fanoušci žijí s Billie Eilish především na internetu. Právě tam s nimi probírá i Tourettův syndrom, kterým trpí už od mala. Onemocnění jí způsobuje nekontrolovatelné pohybové a zvukové tiky.

Teenagerům rozumí

Na sociální síti Instagram zvěřejnila svůj první příspěvek před třemi lety. Získal 261 tisíc lajků. Teď už jich má u každého příspěvku přes 6 milionů. Je to i díky tomu, že se dokáže vcítit do života dnešních teenagerů. Podle Miloše Skalky nikdo podobný na hudební scéně ještě nebyl.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

BLISS

Příspěvek sdílený BILLIE EILISH (@billieeilish),

„Když začala natáčet písničky pro internet, tak se tam s ní najednou začala identifikovat obrovská komunita lidí, kteří také nemají jednoduchý život. Já si myslím, že ona má úplně jiný přístup k hudbě. Publikum si získala právě tím, že je diametrálně odlišná.“

Koncert se původně měl odehrát v pražském Foru Karlín. Lístky ale fanoušci vykoupili za čtyři minuty. Organizátoři proto zbystřili. „Je to zvláštní, nestává se to tak často, aby se koncert přesouval rovnou do O2 areny. Dokazuje to jenom to, že Billie Eilish má velkou fanouškovskou základnu i v Česku.“

Na nádvoří brněnského hradu Špilberk zahráli držitelé Grammy z New Yorku The Klezmatics

Číst článek

V úterý zazpívá písně ze svého letošního debutového alba When We All Fall Asleep, Where Do We Go? S ním se zařadila mezi nejpopulárnější interprety současnosti.

Například v aktuálním žebříčku nejprodávanějších alb, který vydává americký časopis Billboard, je na šestém místě, před ní je deska George Ezry anebo soundtrack k filmu o kapele Queen Bohemian Rhapsody.

Důležité bude v jejím případě druhé album. „Budoucnost Billie Eilish je sázka do loterie. V dějinách populární hudby je popsáno, že někdo zazářil, stal se slavným, byl všude první, po pár měsících ale po něm ani pes neštěkl. Myslím si, že druhá deska bude rozhodující a ukáže, jestli si talentovaná zpěvačka dokáže udržet pozornost u mladého publika,“ doplňuje Miloš Skalka pro Radiožurnál.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

huuuuuuuh

Příspěvek sdílený BILLIE EILISH (@billieeilish),

Jiří Štefl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme