Nobelista Bob Dylan vydal třetí píseň z chystaného alba. Ve ‚Falešném prorokovi‘ cituje i Martina Luthera

Americký písničkář Bob Dylan v noci na pátek potěšil mnohé fanoušky zveřejněním již třetí skladby z nového alba Rough and Rowdy Ways, které má vyjít 19. června a bude po osmi letech prvním souborem jeho autorských skladeb. Píseň s názvem False Prophet (Falešný prorok) má podle hudebního magazínu Rolling Stone podmanivý „striptýzově-bluesový nádech“ a poutá svým zastřeným kytarovým riffem.

Tento článek je více než rok starý.

Washington Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bob Dylan během koncertu v roce 2017 v americkém městě Dover

Zpěvák Bob Dylan vydá 19. června nové album. | Foto: Mark Makela | Zdroj: Reuters

Text písně podle Rolling Stone osciluje mezi existenciálním vyčerpáním a spirituálními odkazy. V jedné části, kde zpívá o kráčení po hoře mečů bos, Dylan odkazuje na zenový kóan, tedy krátký iracionální příběh, který obsahuje nelogickou hádanku, jež osvobozuje mysl od zavedených konceptů. V jiné pak cituje Martina Luthera. Píseň končí slokou „Nemohu si vzpomenout, kdy jsem se narodil, a nepamatuji si, kdy jsem zemřel“.

Bob Dylan vydal novou píseň, která trvá 17 minut. Zpívá v ní mimo jiné o Kennedym

Číst článek

Nejprve Dylan v březnu zveřejnil 17minutovou skladbu Murder Most Foul a následně v dubnu I Contain Multitudes. Písně obsahují četné historické odkazy mimo jiné na amerického romantického básníka a prozaika Edgara Allana Poea, známou dětskou oběť holokaustu Anne Frankovou, kapelu The Rolling Stones či anglického básníka a malíře Williama Blakea.

Elvis, nebo prorok?

Dylan, který v roce 2016 obdržel Nobelovu cenu za literaturu, se dlouho od označení prorok, ať už falešný, či nikoliv, distancoval. „Když si o vás někdo myslí, že jste někým, kým nejste, cítíte se jako podvodník,“ řekl v pořadu 60 Minutes v roce 2004. „Nikdy jsem nechtěl být prorok nebo zachránce. Elvis, možná. Umím si snadno představit, jak bych se jím stal. Ale prorok? To ne,“ řekl.

V hojně citované pasáži z pamětí z roku 2007 papež Benedikt XVI. napsal, že ho Dylanova účast na vatikánském setkání mladých nepotěšila. „Byl důvod být skeptický – byl jsem a v některých směrech stále jsem – skeptik ohledně toho, zda dát takovémuto typu ‚proroka‘ prostor,“ uvedl.

Poněkud tajnůstkářskému hudebníkovi bude 24. května 79 let a je stále koncertně aktivní, i když jeho turné Never Ending Tour bylo kvůli pandemii covidu-19 přerušeno a vystoupení v Japonsku odložena. V červnu má ale turné pokračovat v USA, kde je do poloviny července plánováno 25 koncertů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme