Bob Dylan se po roce vrátí do Česka, v pražské v Lucerně zahraje hned třikrát

Americký hudebník Bob Dylan se po roce vrátí do České republiky. Po letošním koncertu v Brně vystoupí 7. až 9. dubna na třech koncertech v pražské Lucerně. Každý večer bude jiný, protože Dylan během turné pravidelně mění hrané skladby a jeho každý koncert se tak stává jedinečným.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dylan zahraje nejen zásadní skladby jeho dosavadní kariéry, ale také na ukázky z desky Triplicate, kterou vydal v roce 2017. Za pořádající agenturu Live Nation o tom ve čtvrtek informoval Jaromír Koc.

V Brně Dylan vystoupil letos 15. dubna. V doprovodu pětičlenné kapely zahrál průřez celoživotní tvorbou. Starší skladby ale zazněly v jiném aranžmá, než fanoušci znají z desek. Dylan je v obecném povědomí stále spjatý hlavně s kytarou a foukací harmonikou, v posledních letech je však jeho hlavním nástrojem klavír. Mezi skladbami Dylan tradičně nekomunikoval s publikem.

Návrat do Česka

Na koncertu zazněla například skladba Don't Think Twice, It's All Right datovaná rokem 1963, nebo titulní píseň alba Highway 61 Revisited z roku 1965. Zatím poslední autorské Dylanovo album Tempest z roku 2012 dostalo prostor ve skladbách jako Duquesne Whistle, Pay in Blood nebo Early Roman Kings. Dylan už českému publiku zahrál opakovaně v Praze, jednou vystoupil i v Ostravě.

Za svoji kariéru vydal Dylan 38 studiových alb a na koncertních pódiích se setkal například s Joni Mitchellovou či Joan Baezovou. Poslední tři tituly Shadows In The Night, Allen Angels a Triplicate věnoval skladbám jiných autorů - od Franka Sinatry až po Johnnyho Mercera.

Uznávaný umělec má za sebou více než pětapadesátiletou kariéru, napsal přes 500 písní, z nichž mnohé se dočkaly nespočtu coververzí. Sám prodělal několik stylových proměn, začínal jako folkový písničkář, poté se k nelibosti části příznivců postavil do čela elektrifikované rockové kapely.

Dylan je rovněž uznávaným literátem, získal jako první rockový hudebník v historii Pulitzerovu cenu, hrál v několika filmech a na svých cestách maluje. Je také prvním písničkářem, který dostal Nobelovu cenu za literaturu. Švédská akademie ho vyznamenala za originální přínos k tradici amerického písničkářství.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme