Před 45 lety vznikla ikonická píseň skupiny Queen. Bohemian Rhapsody dodnes patří mezi hity

Stejně jako fotbalový zápas se nemůže jen tak zkrátit na 70 minut, tak stejné je to i ve světě hudby. Přesně před 45 lety vznikla ikonická nahrávka kapely Queen Bohemian Rhapsody, která - i přes svoji šestiminutovou stopáž - musí zaznít celá. Náhlé změny nálady, tempa i stylu. To se ve světě populární hudby moc často nestává, navíc když se tohle všechno děje v jedné jediné písni.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přesouváme se do závěru 60. let, už v té době začíná Freddie Mercury pracovat na nové skladbě. Původně se v překladu měla jmenovat Kovbojská. Tehdy ale složil pouze klavírní část.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celou reportáž Jiřího Štefla k výročí Bohemian Rhapsody

Freddie Mercury si poznámky k písni zaznamenával na druhou stranu svého telefonního seznamu. Nejprve napsal tři písně, které pak spojil do jedné a vzniklo tak šest zcela rozdílných pasáží. Ve skoro šestiminutové skladbě je balada, opera i rock.

„Někdo tvrdí, že je to vlastně přiznání Mercuryho k homosexualitě. Za tím vším údajně stojí slova ‚Mamma Mia let me go‘ - Mamma mia je vzývání panny Marie, v angličtině nazvané Mary, což je zároveň Mary Austinové, se kterou měl sedmiletý vztah, když prožil svůj první poměr s mužem,“ vysvětluje Radiožurnálu hudební publicista Honza Dědek.

Jak funguje vládní podpora pro kulturu? O peníze chtějí žádat i Monkey Business

Číst článek

Náročnou střední pasáž Bohemian Rhapsody bylo prakticky nemožné zpívat na koncertech stejně jako na nahrávce, což Queeni řešili různě. Buď část vynechávali a spojovali na tom místě s jinou písní, nebo se pouštěla z playbacku za zhasnutého pódia. Rádia ji původně kvůli dlouhé stopáži nechtěla hrát, i přes to se ale do jedné rozhlasové show dostala.

„Kapela dala pásek tajně Kennymu Everettovi z britského rádia Capital. A ten ji ve své show odehrál během víkendu čtrnáctkrát. A v pondělí se tisíce fanoušků v prodejnách dožadovalo nové písně, ale dostalo se jim odpovědi, že ještě nebyla vydána,“ doplňuje Dědek.

Píseň je jednou z nejstreamovanějších děl 20. století na internetu. Právě k tomu jí pomohl i stejnojmenný film z roku 2018. Ten vzal fanoušky na farmu Rockfield, kde se hit nahrával dlouhé tři týdny.

Kromě několika hudebních ocenění se Bohemian Rhapsody dostala i do mnoha žebříčků. Například před čtyřmi lety se stala jedním z doslova ušních červů, tedy písní, která se jen tak nedá vyhnat z hlavy. 

Jiří Štefl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme