V osmdesáti letech zemřel anglický bubeník Ginger Baker. Společně s Claptonem hrál v kapele Cream

V 80 letech v neděli zemřel anglický bubeník Ginger Baker, známý především z působení ve skupině Cream. Hrál s ním tedy i zpěvák a kytarista Eric Clapton. Na twitteru to oznámila rodina hudebníka.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Anglický bubeník Ginger Baker

Anglický bubeník Ginger Baker | Foto: Dylan Martinez | Zdroj: Reuters

Baker byl spolu s Charliem Wattsem z Rolling Stones a Mitchem Mitchellem z The Jimi Hendrix Experience jedním z trojice britských bubeníků, kteří ve druhé polovině 60. let významně ovlivnili historii rocku.

Metallica ruší turné v Austrálii, její lídr James Hetfield jde na odvykací kúru

Číst článek

Skupinu Cream tvořil kromě kytaristy Claptona a Bakera ještě baskytarista Jack Bruce. Kapela proslula písněmi jako Sunshine Of Your Love a Badge.

„S hlubokým zármutkem oznamujeme, že Ginger pokojně zemřel dnes ráno v nemocnici,“ uvedla na twitteru Bakerova rodina.

Rodák z jihozápadního Londýna, který chtěl být původně profesionálním cyklistou, se nejprve věnoval jazzu. V roce 1962 nahradil ve skupině britského bluesového hudebníka Alexise Cornera bubeníka Charlieho Wattse, který odešel k Rolling Stones.

Skupina Cream vznikla v roce 1966 a svou činnost ukončila v roce 1968. Baker byl pak členem kapely Blind Faith a později založil jazz-rockovou formaci Ginger Baker's Air Force.

Baker navštívil Nigérii, kde studoval africkou rytmiku, v 80. letech žil v italském Miláně, kde založil bubenickou školu, a na čas zakotvil také v Kalifornii, kde se věnoval funku a africkému jazzu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme