Céline Dion v únoru v Praze nevystoupí. Oznámila, že trpí vzácnou neurologickou chorobou

Kanadská zpěvačka Céline Dion oznámila, že trpí vzácnou a neléčitelnou neurologickou chorobou známou jako Stiff-Person Syndrome (SPS), česky „syndrom ztuhlého člověka“, kvůli které musela odložit své evropské turné, jež měla zahájit 24. února 2023 v Praze. Pražský koncert přesunula na 6. března 2024. Zpěvačka o svém stavu informovala fanoušky na instagramu.

Tento článek je více než rok starý.

Las Vegas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Už dlouho jsem se potýkala se zdravotními problémy. A i když se o SPS teprve učíme, už víme, že je to tohle vzácné onemocnění, které mi způsobovalo všechny ty křeče,“ oznámila zpěvačka a pokračovala: „Bohužel tyto křeče mají dopad na všechny součásti mého každodenního života. Někdy způsobují obtíže při chůzi a znemožňují mi používat hlasivky ke zpěvu tak, jak jsem zvyklá,“ řekla Dion.

Hudební kalendář 2021: Přijedou One Republic a Céline Dion. Novou desku vydá Billie Eilish nebo Sting

Číst článek

Emile Moukheiber z americké univerzity Johnse Hopkinse, která má kliniku zabývající se výzkumem a léčbou SPS, uvedl, že syndrom způsobuje svalové křeče, které často způsobují silné bolesti, nestabilitu a zapříčiňují pády.

„Spouštěčem křečí mohou být silné emoce, například i vylekání, nebo chladné teploty,“ řekl Moukheiber stanici CNN.

SPS postihuje asi jednoho člověka z milionu, dvojnásobek žen než mužů, a neexistuje na něj známý lék. Lékaři proto medikací pouze zmírňují jeho projevy. Neznámý je i původ choroby, ačkoliv má jisté charakteristiky autoimunitního onemocnění.

„Mnoho pacientů trpí v souvislosti s SPS také úzkostmi, které jdou ruku v ruce s fyzickými postiženími, jež syndrom způsobuje,“ uvedl Scott Newsome, Moukheiberův kolega na univerzitě Johnse Hopkinse.

„Každý den pracuji se svým sportovním terapeutem, abych získala zpět sílu a schopnost znovu vystupovat. Musím ale přiznat, že je to boj,“ vzkázala Céline Dion fanouškům.

Céline Dion ze zdravotních důvodů opět posouvá světové turné Courage. Do pražské O2 areny dorazí v novém termínu 6. března 2024. @iROZHLAS.cz @Radiožurnál

12:09 – 08. 12. 2022

1 9

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme