Cenu Vinyla mohou letos získat rapeři 58G, duo něco něco, producent Oliver Torr nebo queen Miss Petty

Cenu Vinyla za desku roku mohou získat rapeři 58G, elektro-písničkářské duo něco něco nebo debuty producentů Ursuly Sereghy a Olivera Torra. Sereghy dále aspiruje na ocenění Objev roku, společně s raperkou Arletou, představitelem českého hyperpopu a drag queen Davidem Danielem alias Miss Petty a post-punkovou trojicí sinks.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Daniel aka Miss Petty, který získal nominaci na cenu Vinyla v kategorii Objev roku

David Daniel aka Miss Petty, který získal nominaci na cenu Vinyla v kategorii Objev roku | Zdroj: archiv Davida Daniela

Čtyři nominované má pro shodný počet hlasů rovněž kategorie Počin roku, kde se nacházejí aktivity vydavatelství Gin & Platonic, producentského týmu Heartnoize Promotion, Stoned to Death Records a kompilace Liptov. V úterý o tom za pořadatele cen Vinyla informoval Zdeněk Neusar.

Desku roku podle kritiků natočila kapela Povodí Ohře. Vinylu si odnesl i producent Bílej kluk a ZVUK

Číst článek

Laureáty cen vyhlásí 23. února příštího roku v pražském Lucerna Music Baru. Na  slavnostním večeru zahraje kapela Dva a dva zástupci nominovaných umělců.

„Všechny kategorie potvrzují, že pandemie koronaviru kreativitu českých umělců neutlumila. Vychází skvělá alba a aktivní jsou také organizátoři akcí a hudebních vydavatelství, kteří ve srovnání s předchozími lety pracují ve velmi obtížných, nejistých podmínkách. A věřím, že podobnou úroveň budou mít i texty mladých hudebních publicistů a publicistek do 27 let,“ uvedl za organizátory cen Tomáš Grombíř.

Uzávěrka druhého ročníku Ceny Jany „Apačky“ Grygarové za publicistiku, která je součástí cen Vinyla, je 31. ledna 2022. Stejně jako uzávěrka výzvy pro mladé hudební producenty a producentky do 25 let Bastl Electronic Track, která je výsledkem spolupráce cen s brněnským výrobcem elektronických hudebních nástrojů Bastl Instruments.

O cestě vzhůru

Rapové trio 58G na svém druhém albu 58 tape Vol. 2 vypráví svůj příběh o cestě vzhůru, ale zároveň tvrdí, že vrchol je ještě před nimi. Hudebníka a producenta Olivera Torra nominovali na Desku roku za debutové album Fragility of Context, které je fúzí elektroniky a melancholického písničkářství.

Kdo se zúčastní příští Eurovize? O přízeň fanoušků bojuje Emma Smetana a Jordan Haj, Annabelle a další

Číst článek

Uspět se svou druhou nahrávkou Útržky, která je kombinací synth-popu a písničkářského minimalismu, může také duo něco něco, za nímž stojí zpěvačka Alžběta Trusinová a zpěvák, kytarista a producent Tomáš Tkáč.

Čtvrtou nominovanou desku, experimentálně-elektronickou OK Box, vydala mladá hudebnice Sereghy.

„Uplynulý rok přál albům, do nichž hudebníci otiskli svůj osobní příběh a životní zkušenost,“ podotkl jeden z koordinátorů Vinyly Pavel Uretšlégr.

Deskou roku cen Vinyla se za rok 2020 stalo album Liebe kvarteta Tábor, objevem rapové trio 58G Tomáše Kučery alias TK27 a počinem aktivity labelu Divnosti. Porotu tvořilo 26 aktivních hudebních novinářů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme