Violoncellista Guihen Queyras s rozhlasovými symfoniky zahraje Haydna i Čajkovského

Rezidenční umělec rozhlasových symfoniků, violoncellista kanadsko-francouzského původu Jean-Guihen Queyras, přijede 19. dubna navzdory složitým okolnostem do Prahy a zahraje hned dvě skladby: Haydnův Koncert C dur a Čajkovského Andante cantabile. Český rozhlas Vltava bude jeho koncert přenášet živě z Dvořákovy síně v Rudolfinu.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jean-Guihen Queyras

Zvídavost, rozmanitost, bezchybná technika a intenzivní soustředění charakterizují umělecký projev violoncellisty Jean-Guihena Queyrase (ilustrační foto) | Foto: Artūrs Kondrāts

Symfonický orchestr Českého rozhlasu (SOČR) vystoupí pod taktovkou svého šéfdirigenta Alexandera Liebreicha. Koncert odvysílá v přímém přenosu stanice Českého rozhlasu Vltava, živý stream najdete na facebookovém profilu SOČRu, záznam pak na stanici Český rozhlas D dur. Připojí se i zahraniční rozhlasové stanice.

V pondělí 19. dubna 2021 v 19.30 odvysílá přímý přenos koncertu ČRo Vltava a Katalánský rozhlas. Záznam nabídne ČRo D-dur a rozhlasy ve Švédsku a Portugalsku. Videopřenos můžete sledovat na facebookovém profilu SOČR, video je dostupné i pro posluchače, kteří nemají FB profil – odkaz pro sledování najdete v den koncertu na webových stránkách SOČR.

Zvídavost, rozmanitost, bezchybná technika a intenzivní soustředění charakterizují umělecký projev violoncellisty Jean-Guihena Queyrase. Dbá na souznění interpreta i posluchače s vnitřní motivací skladatele. Tomuto přístupu se naučil od Pierra Bouleze, se kterým ho pojilo dlouholeté umělecké partnerství.

Jean-Guihen Queyras nejprve přednese stěžejní opus cellové literatury, Koncert C dur Josepha Haydna z 60. let 18. století, který je velmi osobitě propojen s naší zemí i rozhlasovým orchestrem. Následně zahraje lyrické Andante cantabile, které Petr Iljič Čajkovskij původně napsal jako pomalou větu svého Prvního smyčcového kvartetu.

Igor Stravinskij: Pulcinella, suita z baletu
Joseph Haydn: Koncert pro violoncello a orchestr č. 1 C dur
Petr Iljič Čajkovskij: Andante cantabile pro violoncello a orchestr
Johannes Brahms: Variace na Haydnovo téma, op. 56a
Alexander Liebreich – dirigent
Jean-Guihen Queyras – violoncello

Během 19. dubnového večera dále ve Dvořákově síni zazní suita z baletu Pulcinella od Igora Stravinského a Variace na Haydnovo téma od Johannesa Brahmse.

Impuls ke vzniku baletu Pulcinella vzešel od Sergeje Ďagileva, zakladatele a ředitele Ruského baletu. Pro oživení repertoáru sáhl po neapolském lidovém kousku a Stravinského dlouze přemlouval – a nakonec i přemluvil – k adaptaci hudby Giovanniho Battisty Pergolesiho. Na jevištích se u nás s mazaným chlapíkem jménem Pulcinella nesetkáváme často, o to vzácnější bude poslech suity z hudby k tomuto půvabnému dílu.

Finále večera je zadáno pro velkolepé Variace na Haydnovo téma od Johannesa Brahmse. Jejich premiéra roku 1873, kdy Vídeňskou filharmonii dirigoval sám autor, skončila nevídaným úspěchem, jenž tak významně posílil skladatelovo sebevědomí.

Jean-Guihen Queyras | Foto: Artūrs Kondrāts

Jana Petzelová, SOČR Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme