‚Tohle jsem vážně nečekala.‘ Českého slavíka si odnáší Lucie Bílá, uspěla také skupina Kabát nebo Ztracený

Českého slavíka v kategorii zpěvaček získala Lucie Bílá. Druhá se v anketě popularity umístila loňská vítězka Ewa Farna, třetí místo obhájila Eva Burešová. Nejpopulárnější skupinou se letos stal Kabát před druhými Mirai a třetí kapelou Kryštof. Vítězové jubilejního 60. ročníku hudební ankety si ocenění převzali v sobotu v pražském Foru Karlín. Do hlasování o nejoblíbenější interprety podle pořadatelů přišlo rekordních 2 110 364 hlasů.

Tento článek je více než rok starý.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 0:23 13. 11. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Českého slavíka v kategorii zpěvaček letos získala Lucie Bílá

Českého slavíka v kategorii zpěvaček letos získala Lucie Bílá | Zdroj: Profimedia

„Tohle jsem vážně nečekala,“ prohlásila Bílá v narážce na proslulou větu zesnulého Karla Gotta, který anketě tradičně dominoval zároveň s ní. Připomněla, že doma má více než třetinu ze všech zlatých slavíků, konkrétně 21. „Z toho dvanáct absolutních. Já jsem spokojená,“ shrnula.

Hudba Hany Zagorové ožila v Divadle Kalich. Muzikál o kamarádství a lásce nese název Biograf Láska

Číst článek

„Ježiš, to je pecka,“ reagovala později na informaci, že získala nejvíce hlasů ze všech - celkem 71 519. Jako druhá se v kategorii zpěvaček umístila loňská vítězka Ewa Farna, třetí místo obhájila Eva Burešová.

„Mít 12 absolutních a k tomu jedenadvacet Českých slavíků, to není špatné na jednu holku z Otvovic. Letos jsem měla úžasný rok, další motivací jsou pro mě plné koncerty a moje divadlo, které mi dělá neuvěřitelnou radost,“ řekla Bílá.

Ztracený fanouškům poděkoval za celý uplynulý rok a za to, že mu jejich zájem umožní splnit si příští rok sen o koncertu na fotbalovém stadionu v Edenu.

 „Znamená to pro mě hodně, už proto, že hlasuje tolik lidí. Představuju si, že to oni mi dávají cenu. Toho si vážím nejvíc. Je to pro mě další díl až hollywoodského příběhu a doufám, že to nejlepší nás ještě čeká - a to budou moje tři koncerty v Edenu,“ sdělil Ztracený.

Druhou příčku v kategorii zpěváků obsadil Vojtěch Dyk, třetí byl stejně jako loni Richard Krajčo.

Skupina Kabát si ocenění nepřevzala osobně, protože je na turné. S diváky v sále i u televizních obrazovek se spojila prostřednictvím telemostu z haly v Liberci a poděkovala fanouškům za hlasy.

„Ahoj, my jedeme dál,“ vzkázal frontman kapely Josef Vojtek. Druhou nejpopulárnější kapelou je Mirai, která loni zvítězila. Třetí skončil Kryštof.

První jméno Síně slávy

Do Síně slávy Českého slavíka vstoupil zpěvák, textař, herec a výtvarník Jiří Suchý. Pořadatelé ankety otevřeli síň slávy poprvé v šedesátileté historii soutěže pro ty, kdo se zasloužili o vznik, rozvoj nebo podporu české populární hudby.

„Nevím, proč dostávám dary za něco, čím jsem se živil. Vždyť každý se musí něčím živit,“ podotkl s úsměvem jedenadevadesátiletý Suchý, kterého kolegové v sále pražského Fora Karlín přivítali dlouhotrvajícím potleskem.

Ocenění Suchému předala Jitka Molavcová, která s ním 52 let sdílí divadelní jeviště. „Potlačuje přírodní zákony. Úměrně s číslovkou jeho věku roste i jeho aktivita, takže mnozí kolegové o desítky let mladší jeho pracovnímu tempu nestačí. Je to génius, se kterým se člověk nepotká každý den,“ řekla o Suchém.

‚Blýská se na lepší časy.‘ Kabáti ve vyprodané O2 areně předvedli velkolepou show

Číst článek

Mezi hiphopery a rappery vyhráli ATMO music před Calinem a Marpem. Nikdo z oceněných si cenu nepřišel převzít. Zpěvák s moldavskými kořeny Calin Panfili známější jen jako Calin se stal také Objevem roku.

V kategorii Nejoblíbenější písnička posluchačů rádia Impuls uspěla skladba Originál od Marka Ztraceného, který tuto cenu získal potřetí v řadě.

Lidé letos pro své oblíbence hlasovali na webu ankety do konce října. Hlas mohli dát maximálně šesti interpretům v každé z kategorií.

Poprvé v historii ankety zahrála k předávání cen skupina Lucie, držitelka čtyř zlatých slavíků. Vystoupil rovněž Jiří Korn, Dara Rolins nebo Vojtaano. Kapela Olympic rozezpívala diváky v sále s písní Okno mé lásky.

Pořadatelé také vzdali poctu zpěvačce Haně Zagorové, která v srpnu zemřela ve věku 75 let. Provedením její písně Rybičko zlatá, přeju si dojala Monika Absolonová k slzám řadu přítomných kolegů, kteří poté památku Zagorové uctili potleskem vestoje.

Vznik ankety

Celonárodní anketu o nejpopulárnějšího zpěváka, zpěvačku a hudební skupinu vymyslel v roce 1962 redaktor Mladého světa a pozdější cimrmanolog Ladislav Smoljak. Do roku 1991 nesla název Zlatý slavík. Práva na pořádání ankety nyní vlastní TV Nova.

Za svou kariéru vydala přes 900 písní a dostala 9 Slavíků. Zagorová obdržela ocenění in memoriam

Číst článek

„Vidím velkou budoucnost Českého slavíka. Je to nejdelší anketa populární hudby na světě, třiapadesát ročníků během šedesáti let. Takhle rozsáhlou anketu jsem nikde na světě nenašel. Výsledky za těch šedesát let ukazují náladu ve společnosti, není to jenom historie populární hudby, ale také historie národa,“ řekl moderátor Martin Hrdinka, který jako poradce na historickou část spolupracoval na scénáři letošní ankety.

Lidé pro své oblíbence hlasovali na webu ankety do konce října, a to v kategoriích zpěvák, zpěvačka, hudební skupina a hip hop a rap. Hlas mohli dát maximálně šesti interpretům v každé z kategorií.

Anketu v posledních letech jejího konání provázely různé kontroverze, například kvůli údajné manipulaci s hlasy. V roce 2016 vzbudilo pozornost druhé místo Tomáše Ortela a jeho skupiny Ortel. Kapela byla spojována s krajní pravicí a kritici jí vyčítali xenofobní texty namířené proti menšinám.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme