Rozhlasoví symfonici museli zrušit turné v Číně, úřady jim nevydaly příslušná povolení

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) se v pondělí ohradil proti rušení koncertů českých souborů v Číně. Čínské velvyslanectví v reakci na to uvedlo, že Symfonický orchestr Českého rozhlasu (SOČR) odložil návštěvu Číny na základě vlastního rozhodnutí. Mluvčí rozhlasu Jiří Hošna ale potvrdil, že od čínské strany se nepodařilo získat potřebná povolení.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kompletní Symfonický orchestr Českého rozhlasu.

Kompletní Symfonický orchestr Českého rozhlasu. | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Symfonický orchestr Českého rozhlasu

„Je to nesmysl. Turné do Číny SOČR plánoval poměrně dlouhou dobu. Produkci měla na starosti zahraniční agentura, která nám oznámila, že se jí nepodařilo získat od čínské strany potřebná povolení, a proto nám doporučuje turné odložit,“ reagoval Hošna.

Ministr Zaorálek jednal s čínským velvyslancem. Vytkl mu rušení koncertů českých souborů

Číst článek

Orchestr měl v Číně vystupovat během letošního října. Pokud by povolení získal, turné by se uskutečnilo podle plánu, dodal mluvčí.

Ambasáda ale tvrdí, že vedoucí orchestru velvyslanectví vysvětlil odklad tím, že v příštím roce budou moci navštívit větší počet čínských měst, sdělilo čínské velvyslanectví.

Velvyslanec zdůraznil, že Čína rozhodně odmítá jakékoliv činy, které poškozují její základní zájmy a podkopávají bilaterální přátelství. „Doufáme, že česká a čínská strana si půjdou navzájem vstříc a vynaloží společné úsilí pro vytvoření lepší atmosféry pro úzkou mezilidskou a kulturní výměnu mezi oběma zeměmi,“ uvedl Čang Ťien-min.

Apolitická kulturní výměna

Vedle SOČR odložily čínské úřady turné orchestru PKF - Prague Philharmonia a zrušily plánovaná vystoupení Pražákova kvarteta a naposledy Guarneri Trio Prague. Důvodem je zřejmě dřívější prohlášení pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) o změně takzvané sesterské smlouvy. Z ní chce současná rada hlavního města odstranit bod, kterým Praha uznává jednotnou Čínu.

„Rada hlavního města jako samospráva mě pověřila, abych vykonal všechny potřebné kroky k vyjmutí politické deklarace s partnerské smlouvy s Pekingem, jelikož tam nemá co dělat. Chceme apolitické vztahy založené na kulturní výměně,“ řekl v pondělí Hřib. Celou záležitost chce uzavřít ke konci září, vypovězení vzájemné smlouvy je v současné chvíli reálným vyústěním, dodal.

Primátor věří tomu, že celou záležitost bude ministerstvo s čínskou stranou náležitě řešit a že se nedotkne i dalších oblastí, třeba soukromých zahraničních cest Pražanů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme