Soutěž Concertino Praga zkomplikoval koronavirus. Mladí ruští hudebníci získali vízum na poslední chvíli

Mezinárodní hudební soutěž Concertino Praga míří do finále. Organizátoři zvládli problémy související s koronavirem, kvůli kterému si musela dvojice ruských hudebníků sehnat vízum. Dostala ho na poslední chvíli. Čtveřice talentovaných mladých hudebníků bude v sobotu bojovat o nahrávku v Českém rozhlase. Nejvyšší finanční cenou je pak stipendium v hodnotě pět tisíc eur, tedy přes 130 tisíc korun.

Video Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klavír, klavírista (ilustrační foto)

Ilustrační foto | Foto: Petra Maček | Zdroj: Flickr | CC BY-NC-ND 2.0,©

Dvojice ruských hudebníků získala víza v poslední možný den před odletem do Prahy. Letadlo z Moskvy nakonec přistálo v sobotu večer na Letišti Václava Havla. Seděli v něm účastníci nejužšího finále mezinárodní hudební soutěže Concertino Praga: trumpetista Aleksandr Rublev a klavírista Vsevolod Zavidov.

Sérii pátečních Koncertů pro jiné myšlenky završily hity Beatles, filmové melodie a překvapení

Číst článek

Ti se během finálového večera utkají v sobotu 12. září s domácími hudebníky houslistou Danielem Matejčou a klavíristou Janem Schulmeisterem. Hlavní klání vypukne ve Dvořákově síni pražského Rudolfina v 17.00.

Výkony bude hodnotit porota složená z hudebních osobností. Zasednou v ní například harfistka Jana Boušková, dirigent Jakub Hrůša, houslista Václav Hudeček nebo rakouský flétnista Walter Auer.

Absolutní vítěz soutěže získá možnost natočit vlastní propagační nahrávku v Českém rozhlase. Dalšími cenami jsou stipendia ve výši 5000, 2800 a 1700 eur.

Svůj názor budou moci vyjádřit hlasováním také diváci, kteří tak udělí cenu publika.

Celý koncert bude Concertino Praga vysílat na svých facebookových stránkách. A přímý přenos odvysílá také Český rozhlas Vltava.

ako Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme