Nejstarší Bowieho nahrávka z ‚koše na chleba‘ se vydražila za více než milion korun

Za téměř 40 000 liber (1,1 milionu Kč) se v úterý v dražbě prodala nejstarší známá studiová nahrávka britské hudební legendy Davida Bowieho. Na záznamu z roku 1963 zpívá 16letý Bowie za doprovodu své první kapely The Konrads. Prodejní cena 39 360 liber téměř čtyřnásobně převýšila odhady, napsala britská aukční síň Omega, která dražbu organizovala.

Warrington (Británie) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Bowie

David Bowie | Zdroj: Reuters

V úterní aukci byly na prodej kromě unikátní nahrávky také fotografie ze stejné doby, dopisy, plakát z koncertu The Konrads nebo kresby mladého Bowieho (rodným jménem David Jones). Předměty dal do dražby tehdejší bubeník kapely David Hadfield, který je prý našel na půdě v „koši na chleba“. Krátký úryvek nahrávky zveřejnila Omega na svém kanále na YouTube.

V Británii našli první demonahrávku tehdy šestnáctiletého Davida Bowieho. V září půjde do aukce

Číst článek

Bowieho náčrtky promomateriálů pro The Konrads se společně s fotografiemi a dalšími dokumenty kapely prodaly za 17 130 liber (skoro 494 000 Kč). Za plakát z roku 1963 pak nový majitel zaplatil 6600 liber (přes 190 000 Kč).

Aukční síň Omega v úterý dražila také předměty spojené s kapelami Led Zeppelin, ABBA nebo The Smiths a prodejní ceny v mnoha případech několikanásobně předčily očekávání. „Celkově vzato to byla neuvěřitelná aukce s rekordními výsledky. Dokládá pokračující poptávku po hudbě nejvyšší kvality a sběratelských předmětech ze zábavního průmyslu,“ uvedl ředitel aukční síně Paul Fairweather.

Kapelu The Konrads opustil Bowie ještě v roce 1963. Jeho hvězdná kariéra naplno odstartovala až o šest let později s úspěchem písně Space Oddity. V lednu 2016 rodák z Londýna podlehl rakovině jater, jen dva dny po vydání svého posledního alba Blackstar. Deska získala v roce 2017 tři ceny Grammy a titulní píseň stejného názvu byla vybrána jako nejlepší rocková skladba.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme