Brit Awards ovládla Lipaová a Stormzy. Do zahraničí si ocenění odváží Lamar i Lorde

Londýnští zpěváci Dua Lipaová a Stormzy se ve středu večer stali hlavními vítězi hudebních cen Brit Awards. Stejně jako při rozdělování letošních Zlatých glóbů nebo cen Grammy se i účastníci londýnského ceremoniálu přihlásili k boji proti sexuálnímu obtěžování. Hosté slavnosti dostávali kytice nebo odznaky s bílou růží jako symbol hnutí Time's Up.

Londýn Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dua Lipaová během vystoupení na Brit Awards

Dua Lipaová během vystoupení na Brit Awards | Foto: Hannah McKayová | Zdroj: Reuters

Dvaadvacetiletá Lipaová, pocházející z rodiny kosovských přistěhovalců, byla nominována v pěti kategoriích a získala ocenění za nejlepší britskou zpěvačku a cenu objev roku.

Nejlepším zpěvákem se stal 24letý rapper a hiphopový zpěvák Stormzy, který rovněž dostal cenu za nejlepší album. Cenu za nejlepší britský singl si odnesl soulový zpěvák Rag'n'Bone Man.

Nejlepší zahraniční skupinou je podle porotců rocková formace Foo Fighters ze Spojených států. Nejlepší zahraniční sólovou zpěvačkou byla vyhlášena novozélandská zpěvačka Lorde, v mužské kategorii pak Američan Kendrick Lamar.

Brit Awards organizuje profesní hudební sdružení British Phonographic Industry, ceny se udělují od roku 1977. Většina vítězů je vybírána hlasováním více než tisícovky členů sdružení, včetně zástupců nahrávacích společností, tisku, obchodníků s hudebninami, producentů, diskžokejů a sponzorů.

Mezi oceněnými byli v minulosti legendy popu a rocku skupiny Beatles nebo Oasis a interpreti Robbie Williams, David Bowie, Lady Gaga nebo Björk.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme