Dubioza Kolektiv: Raději bychom byli nudná kapela z klidné země

Když vypukla válka v Bosně, bylo jim sotva patnáct let. Konflikt výrazně ovlivnil i jejich hudební tvorbu. Dubioza Kolektiv, jedna z nejznámějších bosenských kapel, kritizuje mimo jiné i přehnané vlastenectví, které za vypuknutím války na Balkáně stálo. Kromě toho hrají i o svobodě projevu, legalizaci marihuany a svobodě vůbec. A zdá se, že bosenská válka už pro ně není aktuální téma. Vojtěchu Kovalovi odpovídali Brano Jakubović a Vedran Mujagić.

Tento článek je více než rok starý.

Rozhovor Budapešť Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brano Jakubovič z Dubioza Kolektivu, jedné z nejznámějších bosenských kapel

Brano Jakubovič z Dubioza Kolektivu, jedné z nejznámějších bosenských kapel | Zdroj: Rockstar Photographers

Začněme s novým albem, které by mělo vyjít ještě letos…
Vedran: ... hlavně se neptejte na bosenskou válku!

Vůbec? Tak to se moc daleko nedostaneme.
Vedran: Pokud je to pro historický pořad, tak je to v pořádku. Dělám si legraci – klidně se ptejte (smích).

Na 3000 mužů a chlapců bylo znásilněno během války v Bosně, takřka se o tom nemluví

Číst článek

Letos je to 25 let od začátku války v Bosně…
Vedran: 25 let od bosenské války a 25 let Szigetu. Krása!

Je pro vás válka v Bosně ještě aktuální téma?
Vedran: Není. Ale je pravda, že lidé vědí jen velmi málo o tom, co se vlastně stalo. Když se vás na to někdo zeptá, můžete mluvit tři čtvrtě hodiny a přitom se sotva přiblížíte k tomu, co všechno se pokazilo, co se stalo. Takže je to spíš pro nějaký politický pořad, ne hudební.

To chápu, ale vaše muzika je hodně o politice. Nejste kapela, která by zpívala jen písničky o lásce…
Brano: To je pravda, ale snažíme se zpívat o tom, co se děje teď – ne o tom, co bylo před 25 lety. To je téměř půlka našeho života. Tak proč se k tomu vracet.

V té době vám bylo kolik – patnáct, šestnáct let?
Vedran: Ano, byli jsme teenageři.

V té době jste možná začali skládat svoji první muziku. Předpokládám, že i to válka silně ovlivnila…
Vedran: To rozhodně. Možná nejvíc to ovlivnilo naší pracovní morálku. Protože když začnete dělat muziku v době obléhání, když neběží proud, musíte hodně improvizovat. Naučili jsme se dělat si všechno sami. Tenhle DIY (do it yourself, udělej si sám) přístup je pro nás proto naprosto přirozený.

Brano: Spousta lidí z hudební branže nám často říká, že jsme blázni, že nemusíme všechno dělat sami. A určitě je spousta způsobů, jak dělat muziku. My to ale jinak neumíme. Spoléháme se jen sami na sebe.

Jaká tedy budou témata na nové desce? Na té minulé jste se inspirovali událostmi v Turecku, uprchlickou krizí... Jaká jsou nejaktuálnější témata pro Dubiozu kolektiv?
Brano: V posledních deseti, patnácti letech je to v podstatě pořád dokola jen jedno téma, které hýbe světem. A je velmi složité psát třeba dvacet písniček na jedno téma. Je to ale velmi důležité téma – jak se vypořádat s našimi životy.

Myslím si, že se nějak zásadně neposuneme, protože se to stále děje a je třeba o tom stále mluvit. Spousta lidí řekne, že to je nuda, ale já si to nemyslím.

Bosna 25 let od války: Mladí odcházejí a politici se zabývají minulostí

Číst článek

V téhle době se musíte stát anarchistou. Ne nějakou násilnou cestou, civilizovaně. Protože jestli my, lidé, občané něco neuděláme, nikdo jiný to za nás neudělá.

Zaujalo mě, že když jste vydali první singl z nové desky, skladbu Himna generacije, napsali jste, že jste konečně přijali roli hlasu ztracené generace. Přeložil jsem to správně?
Vedran: Překlad je správně, ale mysleli jsme to hodně ironicky. V různých článcích vám dávají různé nálepky, pojmenování – a opakují je tak dlouho, dokud úplně neztratí svůj význam. Když jsme začínali, lidi si všimli, že jsme kapela, která mluví o tom, co se děje. Tak nás rovnou pasovali do té role hlasu naší generace. A z toho jsme si tak trochu dělali legraci i ve videoklipu k Himna generacije.

Brano: Protože my nevěříme, že existuje něco jako generace, nebo národ. Věříme v jednotlivce – protože každý musí mít svůj názor, ne jen kopírovat názory tisíců jiných lidí. 

Víte, u nás v České republice máme spoustu známých kapel, které zpívají hlavně o lásce, o hledání partnera nebo naopak o rozcházení se. Vaše muzika není takhle triviální. Vážně jste se nikdy nesnažili povzbudit svoji generaci, vést ji?
Vedro: A vidíte tu paralelu – my jsme vyrostli v Jugoslávii, kterou rozdělila válka, a máme kapely, které zpívají o politice. Oproti tomu Československo se rozpadlo bez války a máte nudné kapely... (smích).

Brano: Můžu vám jen pogratulovat, že jste byli moudřejší (smích).

Vedran: Raději bychom byli nudná kapela z klidné země, než politicky angažovaná kapela ze země s tak zk... společností, jako je ta naše.

Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme