Dvořákovu Prahu odstartovali filharmonici z Milána. Zahráli koncert pro violoncello a ‚novosvětskou‘

Festival Dvořákova Praha zahájil v pondělí večer v pražském Rudolfinu Dvořákův koncert pro violoncello a Novosvětská symfonie. Kolumbijský dirigent Andrés Orozco-Estrada řídil orchestr Filarmonica della Scala ze slavné stejnojmenné milánské koncertní síně, sólový part přednesl německý violoncellista Daniel Müller-Schott.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Festival Dvořákova Praha letos otevřela milánská Filarmonica della Scala a violoncellista Daniel Müller-Schott.

Festival Dvořákova Praha letos otevřela milánská Filarmonica della Scala a violoncellista Daniel Müller-Schott. | Foto: Michal Kamaryt | Zdroj: ČTK

Dvořákův Koncert pro violoncello a orchestr h moll z let 1894 až 1895 je považován za „nejkrásnější violoncellový koncert všech dob“, přestože jeho autor ještě několik dní před zahájením práce váhal, zda jako sólový nástroj zvolí violoncello, housle nebo klavír.

Letošní Pražské jaro zahájil koncert s diváky v sále. Jisté jsou ještě tři, o dalších se debatuje

Číst článek

Koncert poprvé uvedli 19. března 1896 v Londýně a stal se záhy součástí repertoáru všech světových violoncellistů. Müller-Schott ho zahrál na vzácný benátský nástroj z dílny Mattea Goffrillera z roku 1727.

Už bez něj odehrál orchestr slavnou symfonii číslo 9 e moll Z Nového světa. Publikum interprety odměnilo dlouhým potleskem ve stoje, za což si od Orozco-Estrady a orchestru vysloužilo přídavek. Nadšené ovace v historické Dvořákově síni Rudolfina si z otevřených dveří fotografoval i slavný violoncellista.

Nabitý program

Festival, který je letos oslavou 180 let od skladatelova narození, potrvá do 24. září. V dalších téměř třech týdnech se divákům na festivalu představí mimo jiné Vídeňští filharmonici s Herbertem Blomstedtem, Bamberští symfonici s Jakubem Hrůšou nebo klavíristé András Schiff a Boris Giltburg.

Dílo Antonína Dvořáka je jádrem programu. Návštěvníci se mohou v příštích dnech těšit na všechna čtyři klavírní tria, jež postupně provede Boris Giltburg a Pavel Haas Quartet. Oba Dvořákovy klavírní kvintety zazní 20. září na koncertu Andráse Schiffa a Panochova kvarteta, Slovanské tance v podání Bamberských symfoniků 21. září a České filharmonie 24. září. Připomínkou 1100 let od zavraždění svaté Ludmily bude 16. září provedení Dvořákova monumentálního oratoria Svatá Ludmila v katedrále svatého Víta.

Loňskou Dvořákovu Prahu zahájila 4. září Česká filharmonie. Orchestr pod taktovkou šéfdirigenta Semjona Byčkova zahrál stejná dvě Dvořákova díla - violoncellový koncert h moll a Novosvětskou symfonii. Festival podle pořadatelů loni navštívilo přibližně 10 000 diváků. I letos musí mít všichni respirátory a potvrzení o očkování, testu či prodělaném covidu-19.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme