Americký kurátor je obviněn z pokusu o prodej kradených textů The Eagles, včetně Hotel California

Jeden kurátor z americké Rokenrolové síně slávy je slavnější, než chtěl. Spolu se dvěma dalšími muži si tento týden vyslechl v New Yorku obvinění z pokusu prodat kradené zboží: rukopisy textů skupiny Eagles. Je mezi nimi i text jednoho z nejznámějších světových hitů, písničky Hotel California.

Tento článek je více než rok starý.

New York Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Členové kapely The Eagles Don Henley a Glenn Frey

Členové kapely The Eagles Don Henley a Glenn Frey | Zdroj: Reuters

Předmětem sporu je asi stovka rukopisných záznamů a textů písní z alba „Hotel California“. Podle newyorské prokuratury mají hodnotu v přepočtu víc než 24 milionů korun. Majitelem je spoluzakladatel Eagles Don Henley.

Tři muži nejsou obviněni z krádeže. Rukopisy ukradl už koncem 70. let člověk, který chtěl psát o Eagles knihu – jeho jméno úřady neuvádějí. Později je prodal jednomu z obviněných.

Obvinění se podle prokuratury spolčili za účelem zisku a přechovávali kradené rukopisy. Kurátor Rokenrolové síně slávy Craig Inciardi, obchodník s cennými tisky Glenn Horowitz a licitátor Edward Kosinski přitom věděli, že jsou rukopisy kradené, protože majitel Henley je o tom informoval, když je uviděl v aukční nabídce.

Trojice podle úřadů přesto bránila navrácení dokumentů majiteli. Hrozí jim za to až 4 roky vězení. Byli také obviněni z maření vyšetřování, údajně si vymýšleli různé historky o původu těch textů.

Šestileté vyšetřování

Úřady případ vyšetřují už déle než šest let na popud majitele textů Henleyho. Krátce po začátku vyšetřování, v lednu 2016, zemřel zakladatel Eagles, Glenn Frey.

Twenty One Pilots odstartovali Colours of Ostrava. Fanoušci na zlatý hřeb večera čekali i 11 hodin

Číst článek

Dvojice Henley-Frey je co do významu tvorby tradičně označovaná za americkou obdobu britského spojení Lennon-McCartney.

Jeden z důkazů prokuratury je email obviněného Horowitze. Podle detektivů napsal, že když z nebožtíka Freye udělají zdroj těch rukopisů, vyšetřování skončí a bude klid.

Detektivové následně zajistili většinu těch rukopisů z aukční síně Sotheby´s a při domovních prohlídkách u obviněných. Trojice obviněných tvrdí, že jsou nevinní a že se budou bránit.

Helena Berková, Dominik Tesár Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme