Clapton chce hrát pro všechny. Odmítl koncerty, kam by měli přístup jen očkovaní proti koronaviru

Britský hudebník Eric Clapton oznámil, že nebude vystupovat před „diskriminovaným publikem“. Reagoval tak na pondělní rozhodnutí vlády Borise Johnsona umožnit na podzim návštěvu klubů a hudebních sálů ve Velké Británii pouze očkovaným proti koronaviru. Informovaly o tom deník The Guardian a časopis Rollling Stone.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eric Clapton na snímku z března 2020

Eric Clapton na snímku z března 2020 | Foto: Ian West | Zdroj: Reuters

„Nebudu hrát nikde, kde se zároveň nachází diskriminované publikum,“ komentoval slavný hudebník nedávné oznámení britského premiéra.

„Do doby, než budou mít možnost navštívit koncert všichni, si vyhrazuji právo zrušit jakékoliv vystoupení,“ citoval ho The Guardian.

Velká Británie ruší opatření. Obyvatelé je chtějí dál dodržovat a nosit roušky, říká sociolog Štětka

Číst článek

Prohlášení vzešlo z dopisu pro filmového producenta a italského architekta Robina Monottiho, který je - podobně jako Clapton - skeptický vůči vakcíně proti covid-19. Monotti s hudebníkovým souhlasem kritická slova zveřejnil na svém telegramovém účtu, popsal Rolling Stone.

K příspěvku připojil odkaz na skladbu Stand and Deliver, kterou Clapton na protest proti plošné karanténě nahrál společně s britským zpěvákem Van Morrisonem. V písni zaznívají rétorické otázky jako „Chceš být svobodným člověkem, nebo chceš být otrokem?“.

Sám Clapton prohlásil, že po uvedení písně Stand and Deliver byl „okamžitě zasypán projevy opovržení a despektu“.

Bývalý člen kapely Cream už v květnu sdílel na Monottiho účtu své negativní zkušenosti s vakcínou britsko-švédské firmy AstraZeneca. Tvrdil, že jeho reakce na očkování byla „veskrze nepříjemná“ a zanechala v něm pochybnosti, jestli bude zase někdy schopen hrát na kytaru.

Británie hlásí největší nárůst případů koronaviru od půlky ledna. Vláda se zhoršením počítá

Číst článek

První vystoupení v Británii čeká Claptona příští rok v květnu, kdy by měl zahrát v Royal Albert Hall. Na letošní září má pak v plánu osm koncertů ve Spojených státech.

Velká Británie a covid-19

Spojené království uvolnilo od 19. července protiepidemická opatření. Povinné nošení roušek neupravuje zákon, přetrvává pouze ve formě doporučení. Počet nových případů onemocnění covid-19 se pohybuje kolem 39 000 denně.

Plně očkovaných je v současnosti okolo 36,5 milionu Britů. Podle závěrů šetření, které trvá od minulého roku a zúčastnilo se ho 68 000 lidí z 15 států, byla do března 2021 u Britů nad 65 let nejdůvěryhodnější vakcínou již zmíněná AstraZeneca. Přibývající sdělení o negativních zkušenostech s vedlejšími následky očkování ale důvěrou otřásla.

Podle průzkumu pramení neochota se očkovat většinou z obavy před vedlejšími účinky a pochybnostmi o dostatečné ověřenosti vakcíny.

pat Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme