Česká skupina Lake Malawi uspěla s písní Friend of a Friend, postupuje v Eurovizi do finále

Česká indie-popová kapela Lake Malawi se zpěvákem Albertem Černým v úterý uspěla v prvním semifinále písňové soutěže Eurovize. V sobotu tak bude bojovat o vítězství. Letošní ročník se koná v Izraeli, jelikož ten předešlý vyhrála s písní Toy izraelská zpěvačka Netta Barzilaiová.

Tento článek je více než rok starý.

Video Tel Aviv Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kapela Lake Malawi uspěla v prvním semifinále Eurovize

Kapela Lake Malawi uspěla v prvním semifinále Eurovize | Foto: Antti Aimo-Koivisto | Zdroj: ČTK/LEHTIKUVA

Skupina Lake Malawi, která zpívá anglicky a pochází z Třince, reprezentuje Českou republiku na Eurovizi se skladbou Friend of a Friend.

Česko vysílá na Eurovizi skupinu Lake Malawi. Poslechněte si soutěžní píseň Friend of a Friend

Číst článek

Podle portálu Euronews má ale česká kapela mizivé šance, že by soutěž vyhrála. Za favorita portál považuje Nizozemsko, které se o postup do finále bude ucházet ve čtvrtek ve druhém semifinále.

Finále se uskuteční v sobotu 18. května. Jako vždy do něj automaticky postupují zástupci pěti zemí, které nejvíce přispívají do rozpočtu pořádající organizace, což jsou Británie, Francie, Německo, Itálie a Španělsko.

Postupuje také stát, kde se soutěž pořádá, tedy tentokrát Izrael. Vítěze budou ze 41 zemí volit televizní diváci a odborná porota. Podle pravidel ale nemohou diváci hlasovat pro zástupce své země.

Izraelské pořadatelství od samého počátku budí kontroverze. Tamní vláda původně usilovala o to, aby se Eurovize konala v Jeruzalémě, nakonec se ale organizátoři rozhodli pro Tel Aviv.

Podle kritiků chce Izrael soutěží odvést pozornost od násilí v Pásmu Gazy a na okupovaném Západním břehu Jordánu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme