Vítězství v Eurovizi slaví Duncan Laurence z Nizozemska. Čeští Lake Malawi skončili jedenáctí

Vítězem letošního ročníku mezinárodní soutěže Eurovize se stal nizozemský zpěvák Duncan Laurence. Kapela Lake Malawi, která ve finále zastupovala Českou republiku s písní Friend of a Friend, skončila na jedenáctém místě. Finálového večera se zúčastnilo 26 interpretů.

Tel Aviv Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nizozemský zpěvák, který byl favoritem soutěže, ve finálovém večeru zvítězil s písní Arcade. O vítězství Duncana Laurence rozhodovali diváci i profesionální porotci ze 41 států. Ti tradičně nesměli hlasovat pro soutěžící ze své země.

Islandská kapela ukázala během finále Eurovize palestinskou vlajku, od publika si vysloužila pískot

Číst článek

Jedenáctou příčku slaví třinecká kapela Lake Malawi, která v Tel Avivu soutěžila se svou písni Friend of a Friend. Zatím nejlepším českým výsledkem v soutěži tak zůstává loňské šesté místo zpěváka Mikolase Josefa.

V rámci finálového večera na pódiu vystoupila americká zpěvačka Madonna, která divákům mimo kultovní Like A Prayer představila i svůj nový singl.

Izraelské pořadatelství od samého počátku budilo kontroverze. Tamní vláda původně usilovala o to, aby se soutěž konala v Jeruzalémě, nakonec se ale organizátoři rozhodli pro Tel Aviv. Podle kritiků chce Izrael celou akcí odvést pozornost od násilí v palestinském Pásmu Gazy a na okupovaném Západním břehu Jordánu.

První ročník eurovizního klání se konal v květnu 1956. Soutěž patří k nejsledovanějším televizním přehlídkám populární hudby v Evropě. Za nejslavnějšího vítěze je považována švédská skupina ABBA, která v roce 1974 prorazila hitem Waterloo.

Vítězná píseň Arcade v podání Duncana Laurence:

Konečné výsledky:

Pořadí Eurovize 2019 | Zdroj: Eurovision Song Contest

 

bej, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme