V Lisabonu začíná Eurovize. Za Česko v jedné z největších hudebních soutěží zpívá Mikolas Josef

V Lisabonu v úterý začíná 63. ročník jedné z největších hudebních soutěží na světě - Eurovize. V prvním semifinálovém kole vystoupí i zpěvák Mikolas Josef s písničkou Lie To Me. Česko má letos velké šance na postup do sobotního finále.

Tento článek je více než rok starý.

Lisabon/Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eurovizní fanoušci jsou opravdu srdcoví fanoušci, kteří na vás čekají před hotelem než přijedete. Nikdy jsem to nezažil. Sžívání s tím je trochu terapie,“ popsal v rozhovoru pro Radiožurnál zpěvák Mikolas Josef. 

O tom, kdo letos bude Česko reprezentovat na Eurovizi, rozhodli diváci a fanoušci poprvé pomocí speciální mobilní aplikace. 

Přehrát

00:00 / 00:00

První semifinále Eurovize 2018. Poslechněte si reportáž reportéra Jiřího Štefla.

Při jedné ze zkoušek představení se Mikolas Josef zranil. Mladý zpěvák skončil v nemocnici s poraněním krční páteře a nemohl se postavit na nohy. I přes to v úterním semifinálovém kole vystoupí ‚ať se děje, co se děje‘, jak vzkázal svým fanouškům.

V minulosti za Českou republiku na Eurovizi vystoupila kapela Kabát nebo zpěvačka Marta Jandová. Do finálového kola se ale zatím podařilo postoupit pouze Gabriele Gunčíkové v roce 2016 s písní I Stand. V něm skončila na předposledním místě. 

Mikolas Josef

Mikolas Josef je dvaadvacetiletý zpěvák z Prahy, hudební producent a režisér videoklipů. Kariéru začínal jako pouliční umělec po evropských městech a k tomu si modelingem přivydělával na vysněné hudební studio. V roce 2015 debutoval prvním singlem a videoklipem „Hands Bloody“. 

Známá soutěž je oblíbená hlavně ve Švédsku a to i díky uspěchu kapely ABBA, na který se Švédové pokouší každoročně navázat. Eurovizi vyhráli šestkrát. Naposledy to bylo v roce 2015 s písní Heroes od Månse Zelmerlöwa.

O vítězi rozhohuje odborná porota tvořená zástupci všech zemí, ale také televizní diváci. Hlasovat však nesmí pro interpreta ze své země. Minulý ročník vyhrál zpěvák Salvador Sobral, který diváky a porotu oslovil tím, že píseň Amar Pelos Dois (Milovat za nás za oba) zazpíval ve svém rodném jazyce.

Přímý přenos prvního semifinálového večera, ve kterém vystoupí i Mikolas Josef, uvidí v úterý večer miliony lidí, a to nejen v Evropě, ale i po celém světě. Finálové kolo letošní Eurovize je naplánované na sobotu.

Jiří Štefl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme