Kdo se zúčastní příští Eurovize? O přízeň fanoušků bojuje Emma Smetana a Jordan Haj, Annabelle a další

Rockové a popové písně, ale i balada se letos uchází o vítězství v národním kole hudební soutěže Eurovize. Sedm finalistů představila v pondělí Česká televize. O přízeň fanoušků i odborné poroty se utkají Annabelle, Elis Mraz, Jordan Haj x Emma Smetana, Giudi, Skywalker, The Valentines a We Are Domi.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Do letošního národního kola Eurovize se přihlásilo přes 150 skladeb. Do něj své skladby poslali ale i zahraniční interpreti.

HUDEBNÍ SOUTĚŽ EUROVIZE

První kolo soutěže se uskutečnilo v roce 1956. Od té doby ji vyhrála například kapela ABBA, zpěvačka Celine Dion anebo Ruslana. Každoročně soutěž sleduje 150 až 200 milionů diváků po celém světě, především v Rusku a Švédsku. Jde tak o nejsledovanější nesportovní televizní přenos na světě.

„Sleduji zajímavý trend – stále více skladeb nám chodí právě od českých zpěváku, zpěvaček a kapel. Letos jich bylo asi 90,“ shrnul vedoucí české delegace Kryštof Šámal.

V následujících deseti dnech budou fanoušci, ale i mezinárodní porotci vybírat jednoho ze sedmi finalistů, který bude příští rok v Turíně reprezentovat Českou republiku.

„Padesát procent hlasů přijde tradičně od národních i zahraničních porotců a zbylých padesát procent si rozdělí fanoušci, tedy ti, kteří budou hlasovat pomocí mobilní aplikace,“ doplňuje Šámal.

O přízeň fanoušků za Česko usiluje zpěvačka Anabelle s písní Runnin‘ Out Of F* Time. „Eurovize je pro mě posun dál. Já cílím na zahraniční hudební scény. A Eurovize je takový katapult. Proto doufám v to, že mi účast na Eurovizi vyjde a pomůže mi k propracování do zahraniční ještě hlouběji.“

Návrat po roce

Další zpěvačka Elis Mraz (Eliška Mrázová) si skladbu Imma Be napsala a produkovala sama. „Ta píseň je osobní manifest. Byla jsem napůl vyhořelá, proto jsem si dávala i roční pauzu. Přemýšlela jsem také nad tím, co je štěstí a jestli mi ho přináší i hudba. A tahle píseň oslavuje to, že jsem všechno našla. Oslavuje to, že se nebojím sama sebe ukazovat a jsem sama sebou. Individualita leží v každém z nás, ale společnost se nás někdy snaží potlačit zpátky,“ říká o své písni Elis Mraz, která se národního kola zúčastnila už v roce 2020.

Do letošního ročníku se přihlásila i partnerská dvojice Emma Smetana a Jordan Haj. Právě oni seděli i v publiku na finále Eurovize v Izraeli. Nyní mají šanci být na pódiu před miliony fanoušků u televizních obrazovek

„Právě ten Izrael byl jeden ze spouštěčů, proč jsme o účasti na Eurovizi začali uvažovat. Za mě to byl jeden z nejprofesionálnějších koncertních televizních přenosů,“ doplnil Emma Smetana.

‚Za covidu to bylo šílené‘

I letos musí interpreti nahrát takzvané video „live on tape“, tedy nahrávku, která by se v případě nemoci interpreta pustila na semifinále. I tato nahrávka ovšem musí splňovat základní pravidlo Eurovize – musí být zpívána naživo.

NEJLEPŠÍ VÝSLEDKY ČESKA

2016 - Poprvé v historii se Česko dostalo do finále soutěže díky zpěvačce Gabriele Gunčíkové s písní I Stand. Tam ale skončila na předposledním 25. místě.
2018 - Zpěvák Mikolas Josef skončil ve finále Eurovize na 6. místě s písní Lie To Me.
2019 - Kapela Lake Malawi zaujala mezinárodní poroty písní Friend Of A Friend a umístila se na 11. místě.

„Eurovize za covidu je příšerná. To, co jsme zažili minulý rok s Benem Cristovaem, jsem doufal, že už se opakovat nebude. Byli jsme zavření na hotelu a v podstatě jsme mohli jenom čekat na naše vystoupení,“ nastínil vedoucí české delegace Šámal, jak by mohly vypadat semifinále a finále v Turíně.

„Kdyby takto měla Eurovize vypadat do budoucna, tak to není úplně nejšťastnější cesta, kterou se vydat. Ale jsme šťastní, že se to může uskutečnit. Asi se opět bude v Turíně omezovat počet fanoušků,“ dodal.

Podle informací Evropské vysílací unie (EBU) se letos Eurovize zúčastní 41 zemí. V aktuálním ročníku zazpívají nově i interpreti z Arméni a Černé Hory. Finále hudební soutěže Eurovize se uskuteční v italském Turíně, který přijal nabídku na pořádání této akce, a to na základě vítězství italské skupina Måneskin v květnu 2021.

Soutěž se pořádá každoročně od roku 1956. Česká republika se Eurovize poprvé zúčastnila v roce 2007. Už v roce 1968 se soutěže v Londýně zúčastnil Karel Gott, reprezentoval tehdy ale Rakousko. Česká televize, respektive Československá televize, ještě nebyla členem pořádající organizace.

Jiří Štefl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme