Stypka dostal tři posmrtné ceny Anděl, bodovala i Farna nebo Mišík. Do Síně slávy byl uveden Uhlíř

  • Skladatel a zpěvák David Stypka získal posmrtně za své album Dýchej tři ceny České hudební akademie Anděl. Uspěl v kategoriích Album, Sólový interpret a jeho píseň Farmářům je skladbou roku.
  • Mezi favority letošních Andělů patřila se čtyřmi nominacemi Ewa Farna, která s albem Umami zvítězila v kategorii Sólová interpretka.
  • Bodoval i Vladimír Mišík, jeho album Noční obraz uspělo v žánrové kategorii Folk.
  • Skupinou roku se stali Mirai za desku Maneki Neko.
  • Do Síně slávy byl za velkých ovací uveden skladatel, pianista a zpěvák Jaroslav Uhlíř.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ewa Farna přebírá cenu od moderátora Martina Mikysky

Ewa Farna přebírá cenu od moderátora Martina Mikysky | Zdroj: ČTK

Stypka pro album Dýchej všechny písničky napsal a připravil. Těsně před natáčením v lednu roku 2021 podlehl těžké nemoci. Rozpracovanou nahrávku za něj dokončili jeho spoluhráči z kapely Bandjeez společně s producentem Martinem Ledvinou.

„I bez smutných okolností, které provázely jeho vznik, je to mimořádné album, na kterém David (Stypka) znovu připomenul, že popová nahrávka nemusí být triviální, ale s chytlavostí se naopak může vázat i vnitřní síla, hloubka a duše,“ konstatoval předseda rady České hudební akademie (ČHA) Honza Vedral.

Jasná páka, tam každej krásně kráká, smějí se Ambrož s Kollerem. Kapela vydává novou desku

Číst článek

O držitelích cen Anděl od roku 1991 rozhodují členové ČHA, která je složena z muzikantů, producentů, dramaturgů, novinářů a dalších osobností tuzemské hudební scény. O vítězích letos pod dohledem notáře rozhodovalo 461 akademiků. Od roku 1995 je vyhlašovatelem cen Anděl Česká národní skupina Mezinárodní federace hudebního průmyslu.

V mnoha kategoriích cen Anděl letos bodovaly mladé hudebnice. Objevem se stala zpěvačka Annabelle, jejímuž singlu Runnin’ Out Of F* Time se v současnosti daří i v českých rádiích. S videoklipem Bylo nebylo v režii Jaroslava Moravce uspěla zástupkyně tuzemské r’n’b a hiphopové scény Annet X. V kategorii Alternativa a elektronika akademiky nejvíce zaujala písničkářka Amelie Siba, v jazzu klavíristka Nikol Bóková a slovenské album roku natočilo duo Lash & Grey, ve kterém zpívá Kristin Lash.

Potřetí se rozhodovalo také o ceně Anděl v oblasti klasické hudby. Cenu si odnesl Ivo Kahánek za nahrávku kompletního klavírního díla Antonína Dvořáka. V kategorii Rock pak uspěla kapela Sněť s deskou Mokvání v okovech. Její členové však cenu odmítli převzít kvůli jednomu ze sponzorů cen Anděl, kterým je Ochranný svaz autorský.

Dva Andělé pro Smacka

Součástí cen Anděl je multižánrová Cena fanoušků, o jejímž vítězi rozhodovala veřejnost prostřednictvím on-line hlasování. Letošním vítězem se stal rapper Smack. S albem Chimera Pt. 3: Snake zvítězil také v kategorii Rap.

Ceremoniál Cen Anděl se po dvou letech navrátil k tradičnímu přímému televiznímu přenosu, během kterého živě vystoupili Ewa Farna, Mirai, David Koller nebo rapper Smack. Písničkář Pokáč zaujal skladbou Putin je vrah, písní ze série Pokáčových rychlovek, které připravuje pro rádio Frekvence 1.

Speciální vzpomínkové vystoupení věnovali organizátoři Miroslavu Žbirkovi. Slovenský zpěvák, skladatel a kytarista zemřel loni 10. listopadu ve věku 69 let. Vzpomínku přítomní ocenili dlouhotrvajícím potleskem. Průvodcem večera byl bavič a influencer Martin Mikyska známý především z internetového pořadu Mikýřova úžasná pouť internetem.

Držitelé hudebních cen Anděl za rok 2021

Síň slávy: Jaroslav Uhlíř

Album: David Stypka & Bandjeez – Dýchej

Skladba: David Stypka & Bandjeez ‑ Farmářům

Skupina: Mirai ‑ Maneki Neko

Sólová interpretka: Ewa Farna ‑ Umami

Sólový interpret: David Stypka ‑ Dýchej

Objev: Annabelle ‑ Runnin‘ Out Of F* Time

Videoklip: Annet X ‑ Bylo nebylo (režie Jaroslav Moravec)

Alternativa a elektronika: Amelie Siba ‑ Love Cowboys

Folk: Vladimír Mišík ‑ Noční obraz

Jazz: Nikol Bóková ‑ Prometheus

Klasika: Ivo Kahánek ‑ Antonín Dvořák: Kompletní klavírní dílo

Rap: Smack ‑ Chimera Pt. 3: Snake

Rock: Sněť ‑ Mokvání v okovech

Slovenské album: Lash & Grey ‑ Blossoms of Your World

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme