Rozhlasoví symfonici zahrají v kině Lucerna předehru k filmu Extase. Navážou na kolegy z 30. let

Hudebníci Symfonického orchestru Českého rozhlasu v pátek večer v kině Lucerna navážou na své kolegy z 30. let z orchestru tehdejšího Radiojournalu. Zahrají předehru ke zrestaurovanému filmu Extase. Záznam vystoupení z roku 1933 se nedochoval. To, že na promítání zazněla živá hudba, pracovníci Národního filmového archivu, zjistili díky dvěma náhodně nalezeným účtenkám. Podle webu pořadatele je páteční projekce již vyprodaná.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Režisér Gustav Machatý natočil tři jazykové verze: českou, německou a francouzskou, každou navíc s trochu jiným obsazením

Hudebníci Symfonického orchestru Českého rozhlasu v kině Lucerna zahrají předehru ke zrestaurovanému filmu Extase | Foto: Vilém Ströminger | Zdroj: Národní filmový archiv

Při své premiéře ve třicátých letech minulého století film Extase českého režiséra Gustava Machatého šokoval. Představitelka hlavní role Hedy Lamarrová se tehdy na plátně objevila nahá, jako jedna z prvních hereček v celovečerním filmu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhlasoví symfonici v pátek večer v kině Lucerna zahrají předehru ke zrestaurovanému filmu Extase. Téma pro Vojtěcha Kovala.

U premiéry byl už tehdy Radiojournalu. Jeho orchestr v roce 1933 v kině Lucerna živě zahrál předehru k filmu. V pátek večer to na stejném místě zopakuje Symfonický orchestr Českého rozhlasu na slavnostní premiéře digitálně zrestaurované verze Extase.

Na to, že živou hudbu mohli před promítáním slyšet i diváci na premiéře v roce 1933, přišli pracovníci Národní filmového archivu v podstatě náhodou, když při rešerši před restaurováním filmu narazili na dvě účtenky.

„Jedna mluví o tom, že je potřeba postavit pódium do Lucerny pro nějakých 32 hudebníků. Druhá mluví o tom, že je potřeba sehnat 32 fraků pro hudebníky orchestru Radiojournalu,“ vysvětlil kurátor hudby Národního filmového archivu Jonáš Kucharský.

Orchestrální předehra

Podle Kucharského se jim poté podařilo dohledat, že premiéra byla dobově doprovázena orchestrální předehrou, jejíž autor byl Giuseppe Becce. „Tedy ten samý skladatel, který stál za hudbou toho snímku,“ dodal.

Machatého Extase si veze z Benátek cenu pro nejlepší restaurovaný film. Zlatého lva získal Joker

Číst článek

Partitura k předehře se ovšem nedochovala. Její novou verzi tak skladatelka Jana Vöröšová musela napsat podle fragmentů not k hudbě, která zazněla přímo ve filmu.

„Hodněkrát jsem koukala na ten film, a vlastně vznikla úplně nová skladba, která jede v podstatě podle toho filmu. V partituře jsou i části, které odkazují na některé scény z filmu,“ popsala Vöröšová.

Zhlédnutí Extase dostali za domácí úkol i symfonici Českého rozhlasu. „Protože frázování se může trochu lišit od toho zápisu, takže je potřeba to tomu trochu přizpůsobit,“ vysvětlil dirigent Marek Šedivý.

Digitálně obnovená verze Extase loni v létě získala ocenění za nejlepší restaurovaný snímek na filmovém festivalu v italských Benátkách.

Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme